Annons
3 maj 2010

Vill du leva längre? Då måste du ha bra vanor!

Ytterligare en studie som kan bekräfta det. Om du röker, dricker för mycket , är inaktiv och äter dåligt så kan du förkorta ditt liv med 12 år. Man har följt 5000 brittiska vuxna i 20 år och frågat om deras livsstil och kan nu dra denna slutsats. Studien finns i Archives of Internal Medicine.

Riskfaktorerna var att röka, dricka mer än 3 drinkar per dag för män eller mer än 2 för kvinnor, mindre än 2 timmars fysisk aktivitet per vecka och äta frukt mindre än 3 gånger per dag.

29 % av de som hade alla dessa dåliga vanor dog under studiens gång och av de som var hälsosammast dog bara 8 %.

De hälsosammaste var personer som aldrig rökt eller slutat, kvinnor som drack mindre än två drinkar per dag eller män som drack mindre än tre drinkar, de som var aktiva minst två timmar per vecka, och de som åt frukt och grönsaker minst tre gånger per dag. Det känns ju som att det inte krävs så mycket för att man ska hamna i gruppen som är hälsosammast och därmed kunna leva längre.

Ja, då är det  bara att botanisera sig i grönsaksdisken ännu mer, och på med löpar- promenadskorna och njuta av naturen. Var också sparsam med alkoholen och andas inte in tobaksrök!

Ha en skön vecka!
// Susanne

CRB003237

Kommentarer

Inga kommentarer än.

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar