Annons
9 december 2009

Vilka tillsatser är tillåtna?

Fråga:

Jag försöker hitta en bra balans mellan viktnergång och bra livsmedel. Att dra ner på kaloriintaget innebär att man ofta måste ta till lättprodukter. Men vad rekommenderar ni när så många lättprodukter i dag innehåller tvivelaktiga tillsatser? Det känns inte så roligt att äta light-mat.

Svar:

Det finns två typer av tillsatser. Det ena är berikningsmedel som används för att förbättra livsmedels näringsvärde och syftet är att undvika vissa bristsjukdomar. Det andra är teknologiska tillsatser som används för att öka hållbarheten eller påverka konsistens, färg eller smak.

Alla tillsatser ska deklareras med funktionsnamn följt av antingen tillsatsens E-nummer eller vedertagna namn. En E-nummernyckel i fickformat med alla tillsatser som är godkända i Sverige har tagits fram av Livsmedelsverket och kan beställas kostnadsfritt på www.slv.se eller hämtas på apoteket.

Tillsatser i lättprodukter är ofta till för att förlänga hållbarheten, t#ex i lättmargariner som snabbt skulle bli förstörda annars.

Jag tycker att du visst kan äta lättprodukter för att lyckas med din viktnergång. Alternativet är att ta fullfeta produkter men då väldigt lite.

Kommentarer

Inga kommentarer än.

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar