Annons
29 april 2010

Vi rör fortfarande för lite på oss och äter för lite frukt och grönt!

Närmare 40 % är fysiskt aktiva mindre än en halvtimma om dagen och bara 9 % äter tillräckligt med frukt och grönt. Detta enligt en undersökning som Statens folkhälsoinstitut har tagit fram i samband med satsningen ”Ett friskare liv”. I Halland är man mer aktiv och hela 70 % rör på sig minst 30 minuter per dag, medans i Stockholms län finns de som äter mest frukt och grönt. I Stockholms län äter 12 %  frukt och grönt enlig rekommendationerna, minst fem gånger per dag.  Bra jobbat!
Däremot verkar barn och ungdomar ha förbättrat sina matvanor något. Man kan notera i undersökningen att barn och ungdomar i Sverige äter mer frukt och grönt och konsumerar mindre sötsaker och läsk. Var tredje sjundeklassare äter nu grönsaker minst en gång per dag, vilket fortfarande är för lite MEN det blir bättre. De skillnader i matvanor mellan män och kvinnor som vi ser i vuxen ålder, syns redan från 11 års ålder. Flickor äter mer grönsaker än pojkar. När det gäller fysisk aktivitet verkar det skilja sig väldigt mycket.  Allt fler, både pojkar och flickor, uppger att de är fysiskt aktiva varje dag eller nästan varje dag. Bland 15-åringarna anger fyra av tio pojkar och tre av tio flickor att de är fysiskt aktiva varje dag. Och andelen som uppger att de är inaktiva minskar, vilket är skönt att se. Men det finns dock finns en tendens till ökning bland både pojkar och flickor som är stillasittande mer än fem timmar per dag. Och det är INTE bra! Det måste ändras!
Vi måste lära oss att prioritera rörelse och bra mat, eftersom det finns så många vinster med det! Vi håller oss friskare, piggare, blir starkar i kroppen, orkar mer, minskar risken för sjukdom och förtidig död osv….

Ni föräldrar, se till att komma ut med Era barn mer och gör något roligt tillsammans. Nu kommer våren, solen och ljuset och snart också grönskan – så ut och gå i skogen, ta en cykeltur eller bara ta med en boll och spela lite fotboll. Och du, ta med en härlig fruktsallad som mellis!

Ha en härlig valborg!
Hälsar Susanne
42-15626586

Kommentarer

Inga kommentarer än.

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar