Annons
3 maj 2011

Underrapportering och överskattning åt ”rätt” håll?

Ja, oavsett om vi medvetet ljuger eller kanske försöker lura oss själva samt forskarna – så det verkar som om många människor underskattar sin vikt när de svarar på frågor via telefon. Flera studier visar att de som svarar på en telefonundersökning redovisar en lägre vikt än genomsnittet när det sker en undersökning ett ansikte mot ansikte då personen vägs på en våg. Man är också längre än genomsnittet, jämfört med om man gör direkta mätningar.

Pew Research Center kunde se dessa underrapporteringar och överskattningar av fysiska egenskaper i sin undersökning från april 2006 . Den genomsnittliga kvinnan i deras telefonundersökning rapporterade en vikt som var 2,3 kg lägre än den direkt uppmätta vikten som togs under en hälsostudie. Den genomsnittliga mannen i telefonundersökningen påstår sig vara 5 cm längre än den genomsnittet vid direktmätning i regeringens hälsostudie. Om man matar in värdena i en BMI räknare så kunde endast 19 % klassificeras som feta, medan 31% av de tillfrågade i den offentliga studien klassificerades som feta.

Det är lätt att fastna vid en vikt som man hade för ett antal år sedan och fortfarande tro att man har samma vikt än. En vän till mig trodde han vägde 80 kg som han alltid gjort och ställde sig på vågen som visade 88 kg. Det var ”helt plötsligt” 8 kg mer… 8 väldigt jobbiga kilon.

Förekomsten och konsekvenserna av fetma är viktiga folkhälsofrågor. När man läser detta så kunde man önska att undersökningar och studier som görs kunde få tillgång till direkta mätningar men tyvärr är det dyrt och det blir ofta en självrapportering som ingår. Det är ännu svårare när man ska uppskatta mängd mat och dryck. Det är lätt att glömma bort något och svårt att ange mängder.

Det gäller i alla fall att vi måste försöka vara ärliga mot oss själva för det är bara vi själva som åker dit på det…

Bästa hälsningar
Susanne

Kommentarer

Inga kommentarer än.

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar