Annons
10 augusti 2010

Tomater – en hälsobomb!

Jag skrev att vi skulle njuta av bären nu och vi får ej heller glömma tomaterna. Tomaten  är en frukt men blir ofta räknad som grönsak, och  har sitt ursprung i Peru, Sydamerika.  Säsongen för tomater är maj-oktober. Antingen ska du odla själv eller köpa ekologiska tomater. Om du väljer ekologiskt odlade tomater så får inte kemiska bekämpningsmedel användas. Om du köper tomater i november -april kan det hända att tomaterna har genomgått en växtförädling så att de tål långa transporter, samt plockas omogna. detta gör att de inte smakar så mycket heller. Och dessförinnan besprutats kraftigt.

Tomaten innehåller karetenoiden lykopen som är en antioxidant. Forskning har visat att den minskar risken för flera sjukdomar, som hjärt- och kärlsjukdomar, benskörhet, diabetes och vissa former av cancer.
Tomater och tomatprodukter har det största lykopeninnehållet i livsmedel, men lykopen förekommer även i aprikoser, blodgrape, vattenmelon, skär guava, papaya, röd paprika, havtorn, gojibär och nypon. Om vi vill komma åt lykopenet även då det inte är säsong för tomaten finns det alltså annat vi kan äta. Men även tomatkross innehåller mycket lykopen. Kokt tomatsås ger till på köpet en högre åtkomst av lykopen än färska tomater. C-vitaminet försvinner vid uppvärmning men vi har mycket sällan brist på C-vitaminet eftersom vi får i oss det från så många andra livsmedel.

Det forskas mycket på lykopen men även tomatgenen i sig visar sig vara intressant. Det verkar som om gener från tomatplantor förstör tumörceller, enligt en studie vid Lunds universitet. Alltså kan tomaten kan bli ett vapen i kampen mot cancer.

Ett tips är att äta tomaterna så snart som möjligt efter att de skurits upp eftersom smakämnena är flyktiga. Om man låter skivade tomater ligga på ett fat i tjugo minuter har hälften av smakämnena gett sig av. Men med lite salt kan du bromsa den smakförsämringen.

Idag får en tomatsallad men lite olivolja, lite salt, peppar och basilika förgylla min lunch.
Trevlig tisdag!
Bästa hälsningar
Susanne
MP900182747[1]


Kommentarer

  1. Emelie,  05 september, 2010 20:22

    Botaniskt sett är tomaten en frukt men i dagligt tal, med tanke på hur vi äter den, en grönsak.

    Alla de tomater vi konsumerar idag är resultatet av många års växtförädling för att eftersträva önskvärda egenskaper, som tex färg, utseende, smak och även hållbarhet för tex att klara de långa transporter som krävs om vi vill äta tomater året runt.

    Några belägg för att dessa tomater skulle besprutas kraftigt, eller mer än andra tomater verkar sakna belägg, utan är en förutfattad mening av skribenten.

    Att tomater skördas innan de är helt mogna stämmer även för svenska tomater under senhöst/tidig vinter. Tomaterna eftermognas med naturlig mognadsgas för att få sin röd färg. Bäst är att äta tomaterna under sin naturliga säsong.

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar