Annons
15 mars 2010

Svensken äter mest godis i världen

Svenska dagbladet skriver idag att  vi klämmer i oss 17 kg per person och år. Det är helt galet! Det är nämligen dubbelt så mycket som snittet i EU. 1984 kostade lösviktsgodiset 6,90 kr per hekto och det kostar det i genomsnitt fortfarande. Det borde kosta 14,45 kr per hekto om man gör en prisomräkning. Jag tror dock inte priset skulle påverka vårt ätande. Jo kanske skulle vi handla mindre om det kostade 20 kr per hekto. Det som gör att vi köper så mycket är bland annat det breda utbudet och de hysteriskt stora påsarna.

Det jag tycker är skrämmande är att de små barnen står och väljer godis ifrån lådorna i affären. De små barnen är kanske bara 3 år och jag tycker inte att de borde inte stå där och plocka i godis för de är för små. Man behöver knappast introducera godis till dem eftersom det är något de kommer att tycka om ändå. Våra hjärnor älskar socker. När jag växte upp gick man till kiosken och valde en av den sorten och en av den andra sorten och hade ett par bitar i påsen när man var klar. Idag så åker ett par bitar i påsen varje gång man tar med spaden och vips har man väldigt mycket godis i påsen. Någon sa att man får äta så många godisar som man är gammal och det kan vara ett bra mått för se små.  150 g godis (ca 25 godisar) ger oss 500 kcal. Det är väldigt lätt att det blir 300 g i påsen just för att den är så stor och det ger oss hela 1000 kcal. Det är halva mitt energibehov för en dag i bara godis och inga vitaminer eller mineraler. Jag försöker att inte föra över godisätandet till mina barn men vill inte heller förbjuda. Jag vill dock inte skapa ett beroende. Om de frågar efter godis så kan de få några bitar men om de inte frågar så säger jag ingenting och det fungerar bra. Jag tycker lördagsgodis är bra om man har barn som tjatar och alltid vill ha godis, för då kan man hänvisa till lördagen och då också begränsa mängden. Jag åt mycket godis förr och det var bara för att det skulle vara så. Jag skapade en vana. Då fredagen kom köpte jag  massor med godis och åt upp allt och mådde pyton. Idag äter jag sällan lösviktsgodis och tycker inte att det är speciellt gott. Titta på bilden nedan, usch det ser inte gott ut! Jag äter gärna mörk choklad när jag blir sugen, lika mycket kalorier men mindre socker och inga färgämnen.

Jag hoppas många väljer att lägga annat än godis i påskägget i år.  T ex en bok, trisslott, tvål, kräm, biobiljett, upplevelser mm

Ha en underbar skön godisfri vecka! Det ska jag ha!

Hälsningar från fd godisråttan Susanne

j0432851

Läs mer om:  sug

Kommentarer

Inga kommentarer än.

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar