Annons
9 december 2009

Sköldkörtelfel gör mig fet

Fråga:

Jag är 32 år och har nyligen fått diagnosen hypotyreos. Detta förklarar min plötsliga viktuppgång på drygt 5 kilo.

Jag har alltid tidigare varit smal, är sedan länge vegetarian (äter mjölkprodukter) och rör på mig. Till det negativa hör dock att jag är en godisgris, har svårt för att äta frukost och äter oftast sen middag. Har dessutom dåliga blodvärden.

Jag vill må bra igen och tappa de kilon jag har lagt på mig, så jag är mycket tacksam för råd och idéer.

Svar:

Först och främst bör du se till att äta en bra frukost varje morgon. Ett tips är att du dricker ett glas vatten direkt när du stiger upp och sedan gör dig i ordning för jobbet. På så sätt kommer du i gång och blir förhoppningsvis mer sugen på mat. Studier visar att frukosten är väldigt viktig för vikten och en viktnedgång.

Det är okej att äta sen middag – men ät inte så energirikt då! Se till att minska på mängden kolhydrater till kvällsmålet och satsa mer på proteinrik mat, t ex omelett med grönsaker. Självklart bör du välja bort godiset och ersätta det med t ex frukt.

För att få upp ditt blodvärde bör du se till att få i dig av järnrika livsmedel (broccoli, bruna bönor, gröna grönsaker som spenat, brysselkål och gröna ärter samt torkad frukt). Ät alltid något C-vitaminrikt till järnrika livsmedel och undvik mjölkprodukter just då.

Rör gärna lite extra på dig så försvinner extrakilona lättare.

Kommentarer

Inga kommentarer än.

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar