Annons
8 mars 2011

Ska varuautomaten rätta dina matvanor?

I USA och Japan finns många varuautomater som gör att man inte behöver gå in i en affär och till en kassa för att betala utan du kan köpa direkt i maskinen. Vi har ju sådana här i Sverige också men då oftast med läsk, godis och snacks. Nu har ett företag i Taiwan utvecklat en varuautomat som rättar till dåliga matvanor. Så snart en köpare närmar sig läser en kamera av hans eller hennes kön, ålder och generellt utseende i ansiktet. Sedan börjar en programvara dra slutsatser och bland annat analyseras vilken konsumtion som är lämplig för den aktuella personen.

Och det stannar inte här maskinen kan nämligen tipsa kunden om ännu mer. Om kunden har skägg, exempelvis, kan automaten föreslå rakblad för skägg. Om kunden är flintskallig föreslås givetvis medel mot hårlöshet.

Det låter helt otroligt! Men man måste fråga sig vill människor bli tillrättavisade av en automat? Speciellt inte på en allmän plats, kanske en idé att kylskåpet hemma skulle alarmera när handen närmar sig det mer onyttiga livsmedlet men på allmän plats? Dessutom kanske jag VILL ha den där chokladkakan utan att någon/något lägger näsan i blöt?!

Jag tror istället många behöver bli bättre på att få IMPULSKONTROLL, tänka att vi alltid har ett val! Antingen så väljer vi att köpa chokladkakan eller inte och vi är fullt medvetna om konsekvenserna. Alltid ställa sig frågan innan man gör impulsköpen; Vill jag verkligen ha den där, behöver jag den? Kan jag välja något bättre? Eller kan jag invänta lunchen? Och så vidare…

Jag säger nej till automaten! Försök istället arbeta med att få kontroll på impulsätandet = Impulskontroll!

Kommentarer

Inga kommentarer än.

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar