Annons
14 januari 2011

Ska du äta ute – här finns lite tips?

När du går ut och äter är det lätt att du får i dig för mycket energi. Restaurangens portioner är ju samma om du är man eller kvinna, stor eller liten, inaktiv eller aktiv. De vill att du som besökare ska vara nöjd och då blir portionerna gärna lite större. Du som vill gå ner i vikt, äta bättre eller bibehålla vikten och vet att det lätt blir för mycket mat när du går ut och äter, här kommer tipsen:

– Dela på en förätt. Skulle det kännas som att det blev för lite så går det ju att beställa in mer.

– Beställ en stor sallad till förrätt. Många restauranger har sallad hemma och även om det inte finns på menyn så brukar det gå bra.

– Du skulle också kunna beställa två förrätter till middagen och det blir hela måltiden, vilket troligtvis skulle kunna bli en lagom portion.

– Beställ en barnportion eller en halv portion. Det fungerar speciellt bra om du vet att restaurangen har stora portioner och en halv skulle vara tillräckligt.

– Be om en ”doggy-bag” och lägg ner halva portionen i den. Du har då mat nästa dag. Bra för plånboken dessutom.

– Be om en mindre mängd pasta, ris eller potatis och be att få extra grönsaker på tallriken istället.

– Tänk på att vin, öl och läsk ger energi. Beställ vatten som du släcker törsten med.

– Till efterrätt kan du fråga om det finns färska frukter eller bär, eller en liten bit mörk choklad. Detta istället för den stora glassbomben med grädde.

Visst kan man tycka att man ska få äta ordentligt när man går ut och äter på restaurang?! Jag tycker att det är otroligt skönt att vara lagom mätt även efter ett restaurangbesök, och slippa bli så där proppfull. Om du också tycker det kan tipsen vara värdefulla!

Ett sista tips är att ta en liten promenad till och från restaurangen. Om du kör bil så parkera den en bra bit ifrån restaurangen så blir det en skön promenad efter middagen.

Ha en skön helg!
Fredagshälsningar Susanne

Kommentarer

 1. Janne,  27 januari, 2011 15:09

  Ät socker istället för grädde? Du kanske borde fundera på din utbildning kära dietist?

 2. Susanne Gustafsson, dietisten,  27 januari, 2011 20:26

  Hej igen Janne,
  Jag skrev inte socker istället för grädde, du får läsa texten igen. Grädde är lika med mycket energi, vissa (många) är mer känslig för det än andra, vilket man bör ta hänsyn till. Min utbildning var kanon. Får hänvisa till länkarna i mitt tidigare svar till dig ang fetter.
  Hälsningar
  Susanne

 3. Janne,  28 januari, 2011 10:25

  Kolhydrater blir till socker i kroppen om jag inte är helt ute och cyklar?

 4. Susanne Gustafsson, dietisten,  28 januari, 2011 22:13

  Hej Janne,
  Det är en mycket stor skillnad på kolhydrater och kolhydrater – dvs kolhydraternas kvalitet! Du kan inte jämföra socker och morötter.
  Mvh Susanne

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar