Annons
28 januari 2011

Så viktigt med rörelse!

Jag kan rekommendera Er att läsa en artikel dagens DN. Där kan man läsa att ca 70 % av vår vakna tid sitter vi stilla. Vi sitter på jobbet, sitter i bilen, sitter framför datorn eller tv:n. Sedan kanske vi tränar ett pass på gymmet då och då. Av dygnets 24 timmar sover vi i snitt åtta, strosar omkring i 6,5 timmar, rör oss rejält en halvtimme och sedan sitter vi helt stilla i nio timmar. Och den stillasittande livsstilen kan inte kompenseras med att vi tränar ett pass utan vi behöver röra på oss under dagen, få igång den där vardagsmotionen, utöver en planerad träning.

I en studie av nära 9 000 människors tv-tittande har nyligen visat att den som sitter framför tv:n mer än fyra timmar om dagen har nästan 50 procents högre risk att dö i förtid jämfört med den som bara tittar två timmar om dagen. Och när det gäller död i hjärt-kärlsjukdom är risken 80 procent högre. Även en ny svensk studie har visat att personer som tar bilen till jobbet löper 74 procents högre risk att drabbas av hjärtinfarkt än de som går, cyklar eller åker kollektivt.

När det gäller vikten så har man sett att man kan öka energiförbrukningen med 50 procent om man reser sig upp istället för att sitta. Alltså bara genom att börja stå upp och arbeta två timmar om dagen, kan man gå ner 10 kg i vikt på ett år. Bara höja det höj- och sänkbara bordet och upp och stå med andra ord.

I nya amerikanska studier har man sett att det enzym (lipoproteinlipas, LPL), som ska ta hand om förbränningen av blodfetter, stängs av när vi sitter still längre stunder. Vilket gör att koncentrationen av plackbildande fetter i blodet ökar och därmed risken för åderförkalkning och hjärt-kärlsjukdomar.
Det är dags att tänka till och få in mer rörelse i vardagen.

Jag tror också på att en varierad kost med mycket fullkorn, fiber, grönsaker/rotfrukter, frukt och bär samt mycket fisk kan göra oss gott! DN tog också upp hur det råder delade meningar om hur man ska äta för att må bra. Lågkolhydratdieter kan vara effektiva för att uppnå snabb viktminskning, men det höga innehållet av mättade fetter och bristen på fibrer i sträng LCHF-kost (low carb high fat) och Atkinskost gör många forskare oroade. Hälsokonsekvenserna på sikt anses vara oklara. En ny studie från Uppsala, baserad på 900 män som följts i tio år, visar att en kost med litet kolhydrater och mycket mättat fett kan leda till förtida död. En sådan är även gjord på kvinnor med likande resulat. En ny stor studie från USA, baserad på 85 000 kvinnor och 45 000 män, visar på liknande resultat, enligt DN.
Det gamla uttrycket – man kan äta allt men inte alltid – kanske inte är så tokigt!
Ha en skön helg full av rörelseglädje!
Susanne

Kommentarer

 1. Jan Adsjö,  28 januari, 2011 22:35

  Uppsalastudien gör Kostdoktorn mos av. Sen så åt de ju typ 40% kolhydrater vilket väl inte är lågkolhydratkost?
  Läs mer här:
  http://www.kostdoktorn.se/att-gora-en-hona-av-en-liten-fjader

  Ytterligare läsning om mättat fett:
  http://www.kostdoktorn.se/ny-oversikt-mattat-fett-ofarligt-igen

  Här är en undersökning i ansedda NEJM, kommentarer på den?
  http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa055317

  Nu fick du lite tuggmotstånd 😉

  Jag vet att det inte är bra men jag satt mest still när jag gick ner 22 kilo.

 2. Susanne Gustafsson, dietisten,  03 februari, 2011 21:05

  Hej igen Janne,
  Jag vet att det står väldigt mycket om lågkolhydratkost bland annat på sidan där du läser. Det verkar inte finnas en bra definition på lågkolhydratkost då man i vissa studier ligger extremt lågt som 4 E% och andra upp till 40-50 E%. Det gör det svårt att jämföra studier.
  Som legitimerad dietist följer jag de rekommendationer man har idag och de är då starkt evidensbaserade. Jag tycker att det är bra med en öppen debatt och det är otroligt viktigt med utveckling och forskning som strävar mot bättre hälsa.
  Här är den svenska studien som talar emot den du hänvisade till: Lagiou et al, J Intern Med 2007 Apr;261(4):363-5

  Det finns oenigheter i debatten och det blir en spännande fortsättning. Många av de mest ansedda proffessorer, läkare, dietister i Sverige tycker som jag att vi inte ska utesluta kolhydrater.
  Vänlig hälsningar
  Susanne
  Ps Nix inte bra att sitta still – läs artikeln i DN 28/1 om hur farligt det är att sitta still. Genom att bara stå och arbeta 2 timmar kan du gå ner 10 kg på ett år! Inte dåligt!

 3. Janne,  08 februari, 2011 15:07

  Jag skulle nog gå upp 10 kg om jag stod och arbetade samt åt kolhydrater igen. Jag går nämligen upp så fort jag fuskar med kolhydrater. Däremot så går jag ner igen när jag äter rejält med fet/animalisk mat under några dagar. Det är ju evidens för mig så det räcker och blir över. Ska boka tid för blodprover också så får vi se vad de säger.

  Dietister och experter har ju i många år försökt få diabetiker friska och det har väl gått ”så där”? Har du fått någon frisk genom att äta kolhydrater i sådana mängder som du rekommenderar?

  Pelle Maggan skriver bättre än vad jag kan om detta:
  ”En släng av vuxendiabetes”: http://pellemaggan.blogspot.com/

  (Jag har inte diabetes ska jag tillägga men flera vänner)

 4. Janne,  28 mars, 2011 23:09
Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar