Annons
25 februari 2010

Nyckelhålets fördelar

Nyckelhålet kan vara en bra hjälp för ett nyttigare alternativ. Det som är bra med nyckelhålet idag är att de nyckelhålsmärkta livsmedeln delvis är magrare och innehåller mindre socker och salt men också mer  fibrer och fullkorn än andra livsmedel av samma typ.  För nyckelhålsmärkta livsmedel gäller också att de inte får innehålla sötningsmedel och att högst två procent av det fett som ingår i produkten får vara industriellt framställda transfetter. Jag skulle vilja att man höjde kravet ytterligare och inte tillåter transfetterna alls.

Jag tycker att det är väldigt bra att man höjt kraven på bröd. Det gör att det blir enklare att välja ett bra bröd som innehåller mycket fullkorn och lite sockerarter. Nyckelhålsmärkt mjukt bröd ska innehålla minst 25 procent fullkorn och för hårt bröd gäller minst 50 procent. Dessutom finns villkor för fibrer, fett och salt och brödet får innehålla högst 5 procent sockerarter.

Frukostflingor finns det i massor och det kan vara svårt att göra ett bra val i hyllorna. Nyckelhålsmärkta frukostflingor och müsli ska innehålla minst 50 procent fullkorn, en viss mängd fibrer och högst 13 procent sockerarter.  

Nytt är också att man får  nyckelhålsmärka smörgåsar, baguetter, wraps och liknande produkter som baseras på spannmål. Andelen fullkorn ska vara minst 25 procent och minst 250  kcal per portion och en begränsad mängd sockerarter och salt samt krav på en viss mängd grönsaker.

Det är också väldigt lätt att vi får i oss för mycket salt idag och i de nyckelhålsmärkta livsmedlen har man minskat på saltmängden (natrium).

Tycker du att det är svårt att handla bra mat så kan nyckelhålet vara en liten hjälp på vägen.

Må så gott!

Mvh Susanne

nyckelhal_farg

Läs mer om:  nyckelhål

Kommentarer

Inga kommentarer än.

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar