Annons
9 december 2009

När sätter sig kroppen i svältläge?

Fråga;

Hur stort kaloriunderskott kan man ha utan att kroppen ställer in sig i svältläge?

Svar:

Det är svårt att ge ett exakt svar på din fråga eftersom den har att göra med grundomsättningen, det vill säga kroppens energiförbrukning i vila. Grundomsättningen brukar ligga på cirka 1 100 kcal/dygn men bestäms av en persons ålder, kön och kroppsstorlek. Ju äldre vi blir, desto lägre omsättning får vi. Kvinnor är ofta mindre än män och har därför en lägre grundomsättning.

Vid tuffare dieter, bantning och fasta får man oftast i sig mindre energi än grundomsättningen. Kroppen reagerar då med att spara energi. Detta visar sig till exempel genom att du får svårt att hålla värmen, du fryser. Redan efter ca 14 dagars hårddiet kan man ligga 30 procent under den normala energiomsättningen. Då har man gått in i ”svältläge” vilket kan få många negativa konsekvenser för kroppen.

Kommentarer

 1. sanna,  19 januari, 2010 22:31

  hej. jag hittar ingenstans där jag kan fråga en egenfråga, och detta passade in på min så jag ställer den här och hoppas på att få ett svar eftersom jag går runt och funderar och funderar över detta..

  jo det är nämligen så att jag aldrig är hungrig längre, jag är 158cm väger mellan 50-53 kilo och äter ganska lite. jag tränar typ varjedag och jag undrar vad som menas när muskelmassan försvinner kommer man få smalare lår exemelvis eller kommer de bli hängiga? jag menar ingen idé att tvinga i sig mat och jag hatar att äta sent på kvällen, senast 6. snälla svara. vill inte att det ska bli så att jag går upp massor i vikt sen när jag får tillbaka aptiten:(

 2. Daniel,  30 mars, 2011 15:02

  Hej,

  Likställer du ämnesomsättning med energiförbrukning? Menar du att fettinlagringen ökar om ens energiunderskott är för högt? Om inte vart lagras då denna energi? Enligt gällande energiprincip kan inte energi skapas, lagras eller förstöras utan enbart omvandlas i olika former. Jag har svårt förstå iden om att kroppen skulle kunna ”välja” att förbruka mindre energi pga att tillgången minskar.

  De enda tillfällen jag vet då det kan ske är vid hormonrubbningar eller vid andra sjukdomstillstånd.

  MVH
  Daniel

 3. Susanne Gustafsson, dietisten,  11 april, 2011 11:24

  Hej Daniel,
  Tack för ditt inlägg.
  Nej jag menar inte att fettinlagringen ökar vid energiunderskott. Kroppen använder såklart den energi den får. Däremot så kan vilometabolismen sänkas något. Bristfälligt näringsintag medför en rad hormonella förändringar, som bidrar till att adaptation till fasta. Samtidigt som vi kan få de hormonella förändringarna börjar vilometabolismen (bedömd genom syreförbrukningen) gå ner. Vid fasta kan den ligga ca 30% under en normala energiomsättningen redan efter 14 dagar. Det ger en nedsatt muskleaktivitet, ökad trötthet, sänkning av kroppstemperaturen, svårt att hålla värmen.

  Personer med anorexi är extremfall men här ser man också den förändringen. Man har sett att anorektiker som kan ligga på ca 1000 kcal per dag uppmätte en vilometabolism som motsvarade 62 % av Harris and Benedict beräkningar.

  Sedan är fråga om man är medveten hur mycket energi man får i sig? Summan av en veckas intag kanske blir betydligt mer än man är medveten om. Det man unnar sig på lördagen kanske blev mer i energi än man trodde. Vi tänker en sak men gör en annan. Det lilla godiset (3 hg) man åt gav 1000 kcal. Med det sista menar jag att det är jättesvårt att veta vad som är hönan och ägget.

  Med vänliga hälsningar
  Susanne

 4. Aly,  13 mars, 2012 23:05

  Hej!
  Du som heter Sanna och kommenterade den 19 Januari, 2010 22:31, jag kan säga det att vi är nästan lika långa bara det att jag är 1.59 och jag väger 43 kg. Jag vägde tidigare 54 kg men gick ner, låren blir smalare men det är inget vackert syn man blir snabbt skin och ben = muskelmassa försvinner. Man bryter inte bara ner muskelmassan, utan kan gå så långt att organen kan börja brytas ner med tiden samt immunförsvaret. Äter man rätt då får man balans i allt, det gäller att träna rätt också och finna balansen mellan mat-träning!

  —————————–
  Min fråga till dietisten blir, hur ska man lyckas gå upp från 43kg till 58 kg? Finns recepter/upplägg av matintag under dagar man kan få skickad?

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar