Annons
2 september 2010

Mörk choklad – vägen till en kvinnas välmående hjärta

Jag vet inte om du tillhör gruppen som älskar choklad, men det gör i alla fall jag. Och många av oss har trott att vi måste hålla oss borta från det för att hålla oss friska. En god nyhet är att den senaste forskningen tyder på att ett måttligt intag av mörk choklad av hög kvalitet kan hjälpa till att förebygga hjärtsvikt hos äldre kvinnor. Choklad av hög kvalitet innehåller nämligen en hög andel kakaotorrsubstans på 70 % eller mer och det innebär att den innehåller flavonodier som har antioxidativa egenskaper, som tros skydda hjärtsjukdomar och högt blodtryck.
Studier har visat att kvinnor i medelåldern och äldre kvinnor som äter 19-30 gram choklad av hög kvalitet en eller två gånger per vecka kan minska risken för hjärtsvikt hela med 32 %.
Så om du är en chokladälskare kan du följa dessa enkla råd:

– Satsa på en god mörk choklad med hög kvalitet eftersom det är antioxidanterna, flavonoiderna, vi vill åt.
– Undvik mjölkchoklad som normalt bara innehåller 20% eller mindre kakaotorrsubstans och oftast mer socker och kalorier. Även om mörk choklad kan skydda ditt hjärta innehåller den fortfarande mycket mättat fett och kalorier som lätt kan leda till viktökning, förhöjt blodtryck och höga kolesterolvärden, vilka alla är riskfaktorer i kampen mot hjärtsvikt.

– För att dra nytta av mörk choklad ska du alltså äta den med måtta, tillsammans med en hälsosam balanserad kost, mycket motion och ingen rökning. Om vi äter den mörka chokladen med sunt förnuft kan det kanske bidra till en lycklig själ och friskt hjärta!

Hälsningar
Susanne
Källa: Heart Research

42-16424895

Kommentarer

Inga kommentarer än.

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar