Annons
18 mars 2011

Matvanekollen – ett test för att se hur du äter

Nu kommer livsmedelsverket med ett verktyg som gör att du kan se hur du äter, nämligen matvanekollen. Det finns ett snabbtest som ger ett mått på hur du äter jämfört med råden som ges. Men du kan även fylla i vad du äter under en eller flera dagar och då går du in på Matvanekollen matdagbok.

Jag provade testet och hamnade på 7 poäng av 12. Beroende av hur du har svarat får du olika många poäng. Högsta totalpoäng är 12 och mellan 9-12 poäng bedöms matvanorna vara bra. Jag kan göra en del förändringar för att förbättra mina matvanor. Du får kommentarer till resultatet om det är bra eller om du kan göra förbättringar. Jag saknar referensvärden på önskat intag men det definitivt en hint om matvanorna.

Det som kan ge lite bättre hint om matvanorna är matdagboken. Där fyller du i vad du äter under en eller flera dagar. Det som jag tror är riktigt bra är att du får se bilder på olika storlekar på portioner som gör det lättare att uppskatta hur mycket du äter. Kanske kan du få en aha-upplevelse när det gäller portionsstorleken. Pasta och ris är lätt att ta lite för mycket av och det kan bli tydligt i testet.

Det är dock jobbigt att fylla i flera dagar så det gäller att vara ärlig mot sig själv och uppge korrekt mängd och komma ihåg allt man ätit.

Jag rekommenderar dig att göra testet! Helst båda testen. Det gäller dock att komma ihåg att om man endast gör en dag så visar det inte en rättvis bild av matvanorna. För en rättvisare bild av matvanorna bör du göra en 5-7 dagars registrering. Testet finns på www.slv.se.

Lycka till!
Susanne

Läs mer om:  matdagbok, matvanekollen, matvanor

Kommentarer

Inga kommentarer än.

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar