Annons
24 januari 2011

Mättat fett i chokladgodis och badrumsvågar säljer

Halten mättade fetter i chokladbitarna har minskat – i vissa fall upp till 45 procent. Det har i stället ersatts med omättade fetter. Chokladbitarna som förändrats är snickers, milky way och mars. Det är klart att många förstår att de stoppar i sig mycket fett och därmed även mättat fett när de äter choklad, men kanske man inte trodde att det var så pass mycket mättat fett ändå. Det är bra att det görs förändringar åt rätt håll iallafall. Själv äter jag hellre en bit mörk choklad som innehåller mindre mängd socker och mer antioxidanter, men den innehåller lika mycket energi.

Lite förbryllande är att trots att vi äter mindre godis än tidigare så ökar omsättningen… De siffror som presenterades visar att omsättningen som Snickers och Mars står för har ökat med 18 procent jämfört med förra året. Intressant!

Inte bara godis säljer. Man tror att badrumsvågsindustrin kommer att omsätta över 2 miljarder dollar 2015. Och det är inte USA som regerar utan Europa är badrumsvågsindustrins största marknad.

Det är måndagmorgon, en ny vecka, och nya utmaningar. Varför inte utmana dig själv den här veckan? Jag har en deal med mig själv och det är att jag denna vecka väljer bort godsaker, fikabröd och glass. Jag väljer bort det och äter lite mer frukt istället!

Ha en skön vecka!
Måndagshälsningar
Susanne

Kommentarer

 1. Janne,  27 januari, 2011 13:55

  Jaså? Det är farligt med mättat fett. Vilka moderna undersökningar lutar du dig emot nu? Jag vet att det ingår mättat fett i modersmjölken. Vi kanske ska ersätta med minimjölk? Visst låter det som en bra idé?

 2. Susanne Gustafsson, dietisten,  27 januari, 2011 20:17

  Hej Janne,
  Nej, jag har inte sagt att det är farligt med mättat fett. Allt handlar om mängden. Äter man mättat fett bör man också se till att få i sig ordentligt med fleromättat. Jag vet också att det ingår mättat fett i modersmjölken – intressant att jämföra det mättade fettet med det som finns i en chokladkaka. Det ingår ungefär lika mycket mättat fett som omättat fett i modersmjölken och den fördelningen finns inte i en chokladkaka. ¨
  Läs gärna: Fats and Fatty Acids in Human Nutrition. Joint FAO/WHO Expert Consultation, Geneva, November 2008. Annals of Nutrition and Metabolism 2009, Vol. 55, No. 1-3.
  Effects on Coronary Heart Disease of Increasing Polyunsaturated Fat in Place of Saturated Fat: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials (http://www.plosmedicine.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pmed.1000252)
  Siri-Tarino PW, Sun Q, Hu FB, Krauss RM. Meta-analysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease. Am J Clin Nutr. First published ahead of print January 13, 2010
  Hälsningar
  Susanne

 3. Janne,  28 januari, 2011 10:17

  Du och andra dietister kan sluta fokusera på energi in, energi ut. Fetter hit och fetter dit. Visst kanske det finns farliga fetter men jag äter MASSOR med mättat animaliskt fett och mår hur bra som helst. Det är dags att ni inser att det är kolhydraterna/mjöl som är boven. Tallriksmodellen är en dålig väg att gå. Jag vet ju bevisligen i och med min egen kropp att jag inte blir fet på fett.

 4. Susanne Gustafsson, dietisten,  28 januari, 2011 22:17

  Hej igen Janne,
  Jag tänker inte bara på vikten när jag arbetar med viktminskning. Jag vill att man ska må bra länge=livet ut, ha en långsam viktminskning som man kan hålla och må bra och vara pigg och frisk.
  Trevlig helg!
  Mvh Susanne

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar