Annons
16 maj 2011

Läsarfråga:Vill ner 5 kg – hur gör jag?

Hej!
Jag opererade bort hela min sköldkörtel för snart 2 år sedan. Står på levaxin. Efter operationen har jag mycket lätt att gå upp i vikt. Jag kan gå upp 3-6 kg på mindre en vecka och det tar 2-3 v att bli av med det. Det kommer i skov och ligger inte enl menscykeln, vilket borde vara mer naturligt.

Hur ska jag träna och äta för att gå ner mina 5 kg igen?

Jag är guldmedlem hos vv sedan 2000 och äter fortfarande efter det koncepet. Har ett arbete med oregelbundna arbetstider. Har rätt nyligen fyllt 40 år. Har lite svårt att få egen tid med tanke på arbetstider och barns aktiviteter, men försöker att ta en powerwalk 3-5 dagar/v. Min runda som jag går är 6,5 km och tar ca 52 min vintertid.
Tacksam för svar så snart som möjligt.

Med vänlig hälsning
En som undrar

Hej!
Det är alltid väldigt svårt få till levaxinnivåer så att det stämmer. Jag skulle önska att du kunde få träffa dietist som tillsammans med din läkare kan ställa in rätt dos levaxin till dig.

Det jag kan rekommendera dig är att såklart fortsätta med Viktväktarna. Försök att trots ditt arbete med oregelbundna tider äta så regelbundet det bara går, dvs ät på samma tidpunkt varje dag och hoppa ALDRIG över en måltid. Ät frukost, lunch, middag och 1-2 mellanmål om och då du känner att du behöver det. Planera din och familjens mat framåt i tiden så att du slipper impulslaga mat. En 3 veckors planering är bra och ganska enkel att få till och låt den sedan rulla på, det gör att det blir lätt att veckohandla och undvika att det blir fet och kaloririk mat.

Se också till att få impulskontroll, dvs om det är så att du blir super sugen på något och kastar i dig det så ska du se till att få kontroll på situationen. Du får det genom att hejda dig och fundera på om du verkligen vill äta just det där eller om du faktiskt kan välja att avstå. Invänta en stund eftersom det är lättare att ta ett bra beslut efter en eller två minuter. Oftast kan man då avstå och känna sig otroligt nöjd. Se också till att du inte har ”det där” hemma, det som triggar igång dig att äta mer och som får dig ur balans och göra att du går upp i vikt. Du ska helst inta ha några kakor, bullar, kex, godis, snacks, glass osv utan när lördagen kommer så kan du och familjen handla det som kanske ingår i ert lördagsmys och det ska bara räcka till den dagen/kvällen. Vänj dig vid att ta en portion mat och låt måltiden ta ca 12 minuter från första tuggan till sista. Fyll gärna 1/2 tallriken med grönsaker, rotfrukter och råkost.

Fortsätt med dina powerwalks och gå så ofta du bara kan. När du efter ett tag kommit in i promenaderna så ökar intensiteten och går snabbare och sedan även längden på rundan. Rör gärna på dig i form av vardagsmotion, dvs stå upp och jobba om det går, gå i trapporna, ta en promenad på lunchen (även om den bara blir 5-10 minuter), parkera bilen längre bort. Ja, gå alltså så mycket du bara kan. Du kanske redan har fått ett svar av Katarina Woxnerud på träningsbiten, men ville bara kommentera det om du inte fått något svar av henne än.

Lycka till och kör hårt!

Bästa hälsningar
Susanne

Kommentarer

  1. Fråga till dietisten: ”Hur går jag ner 5 kg?” | Måbra,  17 maj, 2011 9:32

    […] är många som hör av er till våra experter för att få hjälp att gå ner i vikt. Här ger vår dietist Susanne Gustafsson några tips till en läsare som vill gå ner 5 […]

  2. Anja Sandberg,  17 maj, 2011 20:40

    Hej, jag har gått ner 5 kg med Dukanmetoden! Fenomenalt bra och inte svårt. Anja Sandberg

  3. Anja Sandberg,  17 maj, 2011 20:40

    Hej, jag har gått ner 5 kg med Dukanmetoden! Fenomenalt bra och inte svårt. Anja Sandberg

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar