Annons
23 mars 2010

Läsarfråga: Vill få ordning på maten

Hej Susanne,

Är en dam på 60+ och har efter något år dradits med förhöjt socker. Så nu har läkare föreskrivit medicin. Jag har även högt kolesterol med medesin sennågra år + levaxin för sköldkörtelen. Jag vill bara fråga hur skall jag få till mat ordningen.Har alltid varit dålig på det.

Motion är ett rött skynke. Jag går på vatten gymnastik och promenerar så mycket jag kan. Försökte med  motion på gym men jag blev  bara stressad av det.Jag är dessutom vegetarian men äter fisk. Om jag ska byta ut kött hur mycket av qourn, bönor?

Just nu har jag gjort så att jag börjat med:
Frukost Gröt på havregryn +linfön+russin
Mellis på fm Keso med blåbärsoppa
Lunch hemlagad veg eller fisk
Mellis em frukt
Middag Yoghurt med vetegroddar+ linfrön +dadlar smörgås grovt bröd med mager bredbar ost /the

Men kanske jag tar för stora portioner

Har du något förslag på hur jag skall äta och i  vilken ordning och hur mycket?

Tack för hjälpen.

Ingegärd Åkersten 

Svar:

Hej Ingegärd,
Motion av alla slag är något som kan hjälpa dig att få bättre blodsocker, eftersom motion ökar insulinkänsligheten kan medicineringen bli mindre. Blodfetterna blir också bättre med motion så det skulle vara bra om du kan öka mängden motion. Jag tror att du skulle må väldigt gott av en promenad på 30 minuter till 1 timma varje dag. Det låter kanske mycket men det skulle göra dig gott.

 Om jag fick förändra lite på den beskrivningen du gett ovan så tycker jag att du ska fortsätta med gröten på morgonen, och till mellis tycker jag du ska välja fruktsallad med keso istället för blåbärssoppa. Frukt till eftermiddagsmellanmålet är bra. Det är jättebra att du lagar maten till lunch och jag skulle vilja att du provar med lagad mat även till middag. Varm mat mättar bättre och det är lättare att hålla sig till mer lagom portioner av varm mat. Om du behöver något till kvällen skulle det kunna vara ett tiotal nötter och lite keso. När det gäller portionsstorlek så ät gärna från en mindre tallrik och ta bara en portion. Försök att begränsa kolhydraterna till en näve vid lunch och middag och ät mycket grönsaker och rotfrukter. Den mängd du äter av fisk och lite till kan du äta av bönor och quorn. Det är bra om du kan äta vid samma tidpunkt varje dag för då vet du om du blir sugen mellan måltiderna så är det bara ett sug och du är inte i behov av något energirikt. Du vet när det är dags att äta.

Försök öka motionen så kanske du får lite bättre blodsocker och blodfetter på köpet. Nu när våren är på intågande så blir det lättare att öka på promenaderna och samtidigt njuta av solen!

 Lycka till!

 Mvh  Susanne


Läs mer om:  matsug, portionsstorlek

Kommentarer

Inga kommentarer än.

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar