Annons
14 september 2010

Läsarfråga: Vill få mer synliga muskler!

Hej,
Kan du hjälpa mig med följande fråga alternativt rekommendera var jag ska vända mig för att få lite mer koll på kaloriintag och näringsriktig mat i förhållande till min träning?
Jag skulle gärna vilja veta om jag äter för mycket eller för lite och om jag får i mig tillräckligt med näringsriktig mat med tanke på hur mycket jag rör på mig/tränar.
En vardag kan mitt intag av mat och träning se ut så här:

7.00 1 kopp svart te, 2 lingongrova, lite bregott, sallad, skinka (utan e-nummer), 2 körsbärstomater, 1 skiva paprika. Vatten 4 dl.

10.00 1 yoghurt (1 dl) activia, 10 pistaschnötter, ½ grape, 1 banan. 1 kopp rött te.

13.00 1 lingongrova, 1 burk makrillfiléer, ½ avokado, körsbärstomater 4 st, salld, 1 ägg. Vatten 4 dl med citron.

15.00 1 port. Fiberhavregrynsgröt, kanel, tranbär, gojibär, minimjölk.

17.30 1 port. Fiskgryta: Lax, potatis, morötter, lök, minicremé fraiche, saffran, fiskfond. Vatten 4 dl.

18.30 Cykelpuls 60 min (intensivt) + styrketräning 60 min (rel. tunga vikter). Vatten 1,2 l, (under träning).

21.00 1 protein smoothie: ½ dl proteinpulver, 2 dl bär (hallon, björnbär eller blåbär), 1 dl yoghurt ( 2,1 % fett och 13 % kolhydrater).
2 lingongrova, lite bregott, sallad, tomater, paprika, skinka (utan e-nummer). Rött te. Vatten 2 dl.

Mellan fredag kväll och lördagkväll äter jag 1-2 hg godis och kanske någon bulle eller dessert. Äter bara ett varmt mål mat, lördag som söndag.

Jag tränar 2 timmar på Sats, 5 dgr/vecka. Promenerar 1 timme med vikter och snabbt tempo (helger). I mitt jobb (ergonom) rör jag mig ganska mycket men har också en del stillasittande arbete framför datorn. Vilar ganska ofta på soffan.

Jag är 51 år, är 165 cm lång och väger 57 kg.

Har en vältrimmad kropp men ibland skulle jag vilja att mina muskler syns lite mer och det gör dom när jag väger ca: 54 kg. Hur kan jag fortsätta träna och utan att tappa muskelmassa men ändå få de mer synliga, med andra ord lite mer ”deffad”?

Tacksam för svar.
Mvh
Lotta

Hej Lotta,
Jag har tyvärr inte tiden att räkna på ditt kaloriintag men kan ana att du äter på gränsen till för lite med tanke på din fysiska vardag och träning. Jag kan rekommendera dig att äta två lagade måltider varje dag som då innehåller kolhydrater, protein och fett. Så byt ut 13-måltiden till en varm lagad måltid. Förmodligen borde du äta lite mer också efter dina träningspass. Du får inte vara rädd för kolhydrater, du behöver de nämligen. Annars ser det mycket bra ut med mycket frukt/bär och grönsaker.

57 kg låter superbra tycker jag men förstår din känsla. Tyvärr är det få förunnat att kunna vara så där ”deffade” och må bra av det. Om du fortfarande ändå vill ha mer hjälp så kan du söka till privat dietist på nätet som kan räkna på ditt energibehov.
Lycka till!

Mvh Susanne

CB060670

Kommentarer

Inga kommentarer än.

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar