Annons
22 februari 2011

Läsarfråga: Vill få bort magen, vad ska jag göra?

Hej,
Har fått problem med mina ögon så jag har svårt att gå promenader som jag egentligen tycker om. Hade tidigare hund då blev det ju naturligt Har köpt gåband Attract men är lite osäker på hur snabbt och länge jag ska gå. Har provat intervall från 15 min till 30 min men jag får ont i ett knä. Är ute i friska luften men går bara i trädgården för att få luft och D vitaminer. Sover dåligt, svårt att somna.
Försöker äta rätt men jag går inte ner i vikt som jag behöver göra. Är 1.62 väger 62. Vill få ner mage och det som har satt sig runt överkroppen. Väger ca 4 kg mer nu än tidigare och det syns.

Hälsningar
Laila

Hej Laila,

Tack för din fråga! Det låter jobbigt med dina ögon och jag förstår frustrationen när du inte kan gå som du önskar. Det är bra att du köpt gåband och här handlar det om att få till den träning som fungerar. Om du kan få till 30 minuter varje dag är det väldigt bra och försök hitta ett tempo som fungerar för dig. Starta med 15 minuter varje dag första veckan och sedan ökar du till 20 minuter och till slut 30 minuter. Det blir en liten annan gångteknik på bandet än om du går ute så prova dig fram i tempo och lutning på bandet. Det vore även toppen om du kunde komma iväg och träna på en anläggning, tex Friskis och Svettis. Det skulle vara bra om du kunde börja med styrketräning som gör att du behålla musklerna och i sin tur håller igång vår ämnesomsättning. Det kan vara styrketräning i gymmet eller som gruppträning. Träning och aktivitet hjälper dessutom många att sova bättre så det är bra om du gör dina försök på gåbandet, får din tid ute i friska luften och eventuellt kommer igång på gym eller gruppträning.

Din vikt om man ser till BMI verkar vara bra, men oftast känner man själv om det är för mycket. Speciellt om du är van att väga lite mindre. Eftersom jag inte vet hur du äter så kommer här några allmänna råd du kan följa. Se alltid till att äta frukost, lunch och middag, samt 1-2 mellanmål. Ät gärna varm mat till lunch och middag och fyll tallriken till hälften med grönsaker/rotfrukter, en fjärdedel med kolhydrater(potatis, pasta, ris) och en fjärdedel protein (fisk, kyckling, ägg, kött). Ett mellanmål kan vara en frukt och några mandlar, eller en skorpa och en frukt. Du kan äta 2-3 frukter om dagen och ät gärna fisk 3 gånger per vecka, varav fet fisk 1-2 gånger.

Stress sätter sig gärna runt magen så försök minska ner på den om du vet att det kan vara en av orsakerna. Yoga är en otroligt avkopplande träningsform som även ger dig ett mentalt fokus och tid för reflektion. Det finns också mer fysiskt krävande varianter så det gäller att prova sig fram till den form som passar en själv.

Lycka till!
Vänliga hälsningar
Susanne

Kommentarer

Inga kommentarer än.

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar