Annons
14 december 2010

Läsarfråga: Vikt och träning

Hej!
Jag har lite funderingar om vikt och träning. Jag är 50 år och har tränat ca 4 ggr i veckan , styrka och gympa, i 10 år. Har aldrig varit överviktig men äter mycket mat(nyttig med frukt , grönt, kött, fisk och grovt bröd bl a) och har ibland gått upp lite över min trivselvikt som är 58 kg. När jag går upp i vikt sätter det sig alltid runt buken.
Annars är jag ganska pojksmal.

För ett halvår sedan gick jag ner från 62 kg till 55 på ett par månader. Mest var det för att jag stressade mkt men jag började även dra ner på mängden olivolja, ost och nötter , som jag tidigare ätit ganska mkt av.
Nu tränar jag lika mkt och tycker att jag äter bra.
Jag har tappat mina kvinnliga former dock(det lilla jag hade) och skulle gärna gå upp ett par kilo igen. Men jag vill att det ska vara en sund viktuppgång utan att bukfettet kommer tillbaka.

Kanske äter jag för lite med tanke på högt tempo i livet och mkt träning? Ca 18-1900 kcal per dag tror jag det blir just nu.
Så mina frågor är: 1. Hur kan jag gå upp lite utan att det blir på fel sätt? och 2. bör jag äta mer när jag tränar som jag gör?

Hälsningar Carin

Hej Carin,
Tack för ditt mail!

Härligt att läsa att du tränar bra och äter sund mat.
Ett mått på om man äter rätt mängder är att man är viktstabil, har bra med ork och känner sig pigg. Jag tror inte att du behöver äta mer bara du känner att du har ork till träningen.
När du nu ändå vill gå upp lite i vikt är det bra om du äter lite mer av tex olivolja och nötter som du åt mer av förut. Du skulle också kunna öka lite på portionsstorlekarna om du hellre vill det. Börja med lite extra så att du kan ha koll på vart kilona fastnar. Du som tränar kan ha ett lite ökat behov av protein så du kan öka mängden fisk, kyckling, ägg och skaldjur och se hur du mår.

Det är ju bra om din viktuppgång är i både muskler och lite fett. Genom att öka proteinintaget kan du öka din muskelvikt. När det gäller en ökning i fett är det tyvärr omöjligt att styra vart kilona ska sätta sig eftersom det är genetiskt vart fettdepåerna sitter. Jag tror att du är ganska duktig på att känna vad din kropp behöver, lär känna igen signaler som hunger och sug, om orken finns där vid träningen och så vidare.

Stressen kan göra att du lätt får lite extra viktuppgång runt buken så försök undvik stress, kanske ett yogapass skulle göra susen. Det kan vara ett fysiskt yogapass om du så önskar, du får den mentala biten med ändå!
Lycka till!

Med vänliga hälsningar
Susanne

Kommentarer

Inga kommentarer än.

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar