Annons
11 mars 2011

Läsarfråga: Varför hamnar det runt buken?

Hej!
Jag är en tjej som har varit underviktig och är fortfarande något/några kilo underviktig men behöver gå upp till normalvikt. ( måste gå upp i och med tidigare ätstörningar)

På senaste tiden har all vikt som jag ökat med lagt sig runt midjan (speciellt buken) vilket känns väldigt jobbigt. Att ha bukfetma men ända vara underviktig..

Jag undrar om du vet vad detta kan bero på varför det just lägger sig på buken?

Har du några bra nyttiga mellanmålstips som ligger runt 200-300 kalorier, men som inte sätter sig runt buken? Och kanske andra tips för att undvika bukfett?
Kanske någon speciell träning som är speciellt bra för att undvika bukfett?

Tacksam för svar!

Svar:
Hej!
Tack för din fråga. Vad glad jag blir när det låter som om du är på väg tillbaka!

Det där med att det lägger sig runt midjan känns ju tråkigt men det är där din kropp säger att det ska ligga. Vi har alla våra depåer och de är olika från person till person. För vissa hamnar det runt midjan, för andra hamnar det på rumpan och vissa får det jämt fördelat över hela kroppen. Vi kan tyvärr inte styra det!

Därför kan jag inte rekommendera något speciellt att äta, utan välj de mellanmål som du tycker om och som passar dig. Förslagsvis kan du äta en grov rågsmörgås med margarin, skinka och paprika samt ett glas lättmjölk och 10 nötter eller 2 dl fruktsallad, med 1,5 dl vaniljyoghurt, kanel och 1 msk hackad mandel.

Stress kan lätt sätta sig på buken så försök minska på din stress. Jag kan varmt rekommendera en fysisk yoga med avslappning på slutet som gör att du lättare stressar ner. Yoga är en fantastisk träning för både kropp och själ! Annars är funktionell träning mycket bra eftersom det ger en ”inre” styrka och tränar upp de muskler vi har svårare att träna och komma åt. Med funktionell träning menar jag t ex boll-, core-, kettelbellträning. Träningen involverar den inre bålmuskulaturen och det ingår oftast mycket balansövningar. Kombinera gärna den här träningen med konditionsträning så som löpning, stavgång eller cykel.

Det du får tänka på är att om du ökar din träningsmängd så måste du äta lite mer eftersom du vill gå upp lite till i vikt! Det är en balansgång. Och kom ihåg att muskler väger så stirra dig inte blind på vågen!

Lycka till!
Bästa hälsningar
Susanne

Läs mer om:  buken, mellanmål, träning, undervikt

Kommentarer

Inga kommentarer än.

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar