Annons
11 april 2011

Läsarfråga: Varför är det så svårt att gå upp i vikt?

Hej!
Jag har en fråga angående vikt och näring. Då jag följt er hemsida ett bra tag nu har jag flera gånger läst de mail ni ibland får om människor som inte går ner i vikt. Detta gör mig väldigt fundersam eftersom dessa människor verkar äta väldigt bra samt träna en del. Självklart kan man ju inte veta om de faktiskt är ärliga med vad de äter samt hur mycket de tränar men i denna fråga spelar det ingen roll. Det som gör mig förvirrad är istället varför de just inte går ner eftersom jag snarare har svårt att gå upp i vikt. Detta trotts att jag alltid ätit ganska mycket samt kaloririk mat såsom grädde och crème fraiche men även mycket choklad osv. Jag har aldrig heller varit en träningsmänniska så den enda motion jag får kommer från promenader som jag går 1-2 ggr i veckan (omkring 40 min/gång) Jag vet att denna livsstil inte är den hälsosammaste men min fråga är alltså varför jag har det såhär (som jag även vet att andra människor också har) medan andra människor verkar göra allt för att gå ner i vikt utan resultat?

Med vänliga hälsningar
Sofia

Hej Sofia!
Tack för din fråga! Ja, det kan tyckas väldigt märkligt att det blir så här. Kroppen har en vikt som den trivs med, även om du inte är nöjd med den så är kroppen inställd på den, en så kallad setpoint. Och den är relativt svår att förändra! Både för den som vill ner i vikt och den som vill upp i vikt! Man har sett i studier att om man bibehåller en viktnedgång efter två år brukar man kunna säga att den är stabil. De som vill gå ner i vikt och inte lyckas har förmodligen en låg ämnesomsättning, en hög setpoint och kanske i vissa fall inte medvetna om hur mycket energi deras mat innehåller.

Varför just du har svårt att gå upp i vikt är för att du har en hög ämnesomsättning och det gör att du måste äta väldigt mycket energi för att få till en viktökning. På samma sätt som när en person som vill gå ner i vikt får man inte slarva utan vara väldigt enveten och kämpa. Du har säkert lyckats gå upp något kilo då och då och sedan slarvat lite och vips har du gått ner det du gick upp. Du behöver äta frukost, lunch och middag samt 3 mellanmål/kvällsmål. Du bör aldrig hoppa över en måltid/mellanmål och se till att välja energirika mellanmål så som nötter, mandel, frön, torkad frukt. Ta gärna yoghurt eller fil 3% med frukt och nötmüsli till mellanmål. Vid lunch och middag fyller du halva tallriken med kolhydrater. Pasta och ris ger mycket energi och det är relativt lätt att ta större portioner av just dessa kolhydrater. Dryck är bra för dig som vill gå upp i vikt eftersom det inte ger samma mättnad som fast föda. Egengjord milkshake, smoothie eller drickyoghurt är bra alternativ. Även egengjorda bars är bra alternativ för att öka energintaget. När du äter varm mat till lunch och middag så häll gärna 1-2 tsk rapsolja/olivolja över maten. Olja är bra för det ger mycket energi.

När det gäller träning så är det bra att du håller igång med promenader och jag kan även rekommendera dig att styrketräna. Det gör att du kan bygga muskler som väger MEN det kräver också att du äter ännu lite mer. Det är en balansgång. Ju mer du tränar desto mer behöver du äta.

Må så gott och lycka till!
Bästa hälsningar
Susanne

Kommentarer

Inga kommentarer än.

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar