Annons
3 december 2010

Läsarfråga: Vad ska jag göra?

Hejsan!
Tänkte kolla om du har någon aning vad jag ska göra. Det är så att jag behöver ändra min diet och även hitta träning som fungerar för mig.
Till att börja med så är jag överrörlig sedan jag va liten. Antagligen född sån. För ca 6 mån sedan fick jag min diagnos då jag sedan många år tillbaka har haft värk i kroppen och blir lätt sjuk.

Till mitt problem. Jag har fibromyalgi, ME (kroniskt trötthetssyndrom) och IBS förutom överrörlig. Kanske något mer. Det jag söker är rätt träning som är mild och ger resultat samt en diet som kan hjälpa mig få mer ork stärka imunsystemet och även öka förbränningen men ändå ej ge problem med magen då jag har IBS. Har varit hos en dietist som sa tt det inget finns att göra. Hos sjukgymnasten finns ingen hjälp. Det som hjälper för det ena förstör för det andra. Överansträngning ger sjukdomssymptom. Simning gör mig sjuk också. Så det är inte att tänka på. Annars gillar jag att simma. Cykla fungerar heller inte bra då jag har för mycket backar där jag bor.

Det jag söker efter är hjälp till början i alla fall till fungerande träning och mathållning som kan hjälpa mig så jag kan leva ett bra liv som jag vill leva.

Tackar på förhand.
Mvh Mia

Hej Mia,
Det känns som en väldigt komplex situation. Det känns som om du kommit in i en ond cirkel med negativa tankar. Försök börja fokusera på det som fungerar bra och lägg din kraft där. Börja med att varje morgon tänka på 3 saker som du kan göra för att må bättre och avsluta dagen med att summera vad som varit bra under dagen.

Jag kan även rekommendera dig massage eftersom värk lätt gör att du spänner dig och får mer smärtor av muskelkramper. Det kan släppa med regelbunden massage som också sätter fart på blodcirkulationen. Gällande motion så skickar jag frågan vidare till Katarina som kan ge bra tips.

Mitt expertområde är kosten och då kommer jag med följande tips. Börja med att se till att du äter frukost, lunch och middag ungefär vid samma tidpunkter varje dag. Vänj dig vid att ta en slät kopp kaffe/te till mellanmål och ät gärna en frukt om suget sätter till. Ta 1 portion då du äter och försök fylla tallriken till hälften med grönsaker och rotfrukter och sedan 25 % potatis/ris/pasta/bulgur/matvete/kamutvete osv och 25 % kyckling/fisk/kött/ägg/skaldjur. En kost med mycket rotfrukter, grönsaker och frukt kan hjälpa dig att få i dig av vitaminer och mineraler. Ät gärna fullkornsprodukter och sedan måste du själv känna efter vilka livsmedel som fungerar och vilka som ger symtom i mag-tarmkanalen.

Probiotika kan hjälpa en bullrig och stökig mage och prova dig fram med tex Proviva shots, Gefilus shots, Actimel, Activia, Semper magdroppar (Apoteksvara), Probiomax (tuggtablett). Snälla bakterier, som olika laktobaciller och bifidobakterier kan ge en bättre tarmfunktion hos vissa och det är ju värt att testa. Det diskuteras också om att viss probiotika stärker immunförsvaret.

Kom ihåg att Du är den enda som kan få Dig att må bättre!
Hoppas Du fått en lite hjälp på väg och håll utkik efter Katarinas svar på motionen!

Lycka till!
Mvh Susanne

Kommentarer

Inga kommentarer än.

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar