Annons
2 augusti 2010

Läsarfråga: Vad ska jag göra åt min magkatarr?

Hej, jag är en tjej på 22 år, jag fick diagnosen magkatarr för ca 6 månader sen, jag har prövat nästan alla mediciner som går, både västerländska och kinesiska, örter och bär. Har även provat att bara äta basisk mat, kokt mat, lite kryddor osv.  Ingenting hjälper, det är visseligen inte lika jobbiga symptom som jag hade då men jaghar fortfarande kvar det där arga ”suget” i magen hela tiden, samt att det är mycket jag inte kan äta som jag gärna vill kunna äta.

 Så nu vänder jag mig till dig, vad är ditt tips och råd? Hur får jag bot på det här, jag vill kunna dricka vin och äta indiskt mat med mina vänner igen!

 Tack för svar.

Med vänliga hälsningar Evelina Kanerva

Svar:
Hej EveLina!

Usch, det låter som om du verkligen är less och vill bli bättre! Och jag önskar att jag kunde ge dig ett fantastisk exklusivt svar men jag ska försöka så gott jag kan. Med risk för att du hört det här förrut så behöver du undvika detta:

–          Koffein så som kaffe, te, viss läsk och kanske tom chokladdryck)
–          Alkohol
–          Fet, salt, rökt, friterad, stekt och starkt kryddad mat
–          Stora, energirika måltider
–          Oregelbundna måltider
–          Läkemedel som inehåller acetylsalicyra. Vissa kan även känna av ibuprofen.
–          Cigaretter

Med risk för att upprepa vad läkaren har sagt så bör du minska på stressen och något som kan vara värt att prova är tex yoga, meditation, avslappning. Yoga är som honung för själ och mage. Med tanke på att du gjort så många försök med att förändra kosten så kan det vara värt att försöka. Det behöver inte vara en meditativ yoga utan det kan vara en fysisk yoga som avslutar med en avslappning. Om inte yoga passar dig så är det bra med motion över lag. Ät så regelbundet du kan, och då menar jag verkligen regelbundet. Använd en ”skalmanklocka” och låt inget komma i vägen för måltiden. När det gäller vilken mat som fungerar och inte så är det bara att prova dig fram. Undvik inte något in onödan utan prova för att ta reda på om det ger dig magbesvär eller om det helt enkelt fungerar för dig. Ett hett tips för dig är att prova probiotika, vänliga tarmbakterier som finns bland annat i Sempers magdroppar (apoteket),  proviva shots. De har en lugnande effekt och kan i vissa fall minska symtomen på tex magkatarr.  Sist men inte minst, kom ihåg att sömnen är viktig!

 Verkligen lycka till!

Bästa hälsningar

Susanne (som älskar yoga)
j0433055

Kommentarer

 1. J Lindqvist,  23 november, 2010 0:16

  Hej!

  Hittade följande på nätet, om du inte testat så kanske det funkar..
  kopiera länken nedan..

  http://www.chilihead.se/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=17&Itemid=62

  ”Det kan synas paradoxalt att starka kryddor som Chili kan vara fördelaktiga vid magkatarr. Det är innehållet av bl.a. Capsaicin i Chili som har en visad inflammationshämmande effekt. Det finns ett kosttillskott som har använt en hel del i Danmark och som även nu under hösten 2004 finns tillgängligt i Sverige som innehåller Chili. Det är en kraftigt dragerad form för att inte ger irritation i munnen för den som inte tycker om stark chilismak. Medlet bör även kunna hjälpa dem som har magkatarr som ett framträdande inslag i sin Colon Irritabile.”

 2. Evelina,  05 april, 2011 22:14

  Tack för svar på mitt inlägg och tack för tips och goda råd!
  Jag utövar nu yoga regelbundet och försöker äta regelbundet så gott det går.
  Magen är inte arg längre, men tyvärr känner jag mig ständigt hungrig. även fast jag just ätit. hoppas att det går över snart!

  Mvh Evelina

 3. Susanne Gustafsson, dietisten,  06 april, 2011 9:44

  Det låter bra! Ja, jobba på bara så får du börja vänja dig vid en ny känsla i kroppen!
  Lycka till!
  Mvh Susanne

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar