Annons
24 mars 2011

Läsarfråga: Vad gör jag för fel?

Hej
Vad gör jag för fel? Akut behov av hjälp?

Jag är precis fyllda 45 år 156cm/69kg har aldrig vägt så här mycket. Tränar zumba 1ggr/vecka och löptränar+styrketränar 3 ggr/vecka. Löptränar på löpband intervall ca 30-45 min per gång + styrke.
Äter fiberhavregrynsgröt på morgonen med lite mjölk + en klick smör. Lunch/Middag oftast köttfärs, fisk eller kyckling.

Dricker varken vin, öl saft läsk. Äter inte chips och godis. HJÄLP kan man få någon hjälp utan remiss till en dietist på orten vart man bor?

Jag mår så dåligt över detta.
Tacksam för ett snabbt svar.

God Natt/Nette

Svar:
Hej Nette,

Jag förstår din frustration. Du tycker du gör alla rätt och ändå fungerar det inte. Jag får be dig titta på tidigare svar tex läsarfrågan innan din, där jag ger allmänna råd om förändring. Om du äter som du beskriver så borde du förlora i vikt så det låter konstigt.

Hoppa inte över måltider utan ät frukost, lunch och middag samt ett eller två små mellanmål. Ät mycket frukt, grönsaker, rotfrukter och gärna fullkornsprodukter till lunch och middag. Och se över dina portionsstorlekar så det inte blir för mycket de gånger du äter. För att hitta rätt portionsstorlekar kan du ta hjälp av redskap så som t ex tallriken Lagom (hallavikten.se) eller måltidsmåttet (maltidsmattet.se).

Det låter jättebra med din träning eftersom det håller igång förbränningen. Tänk på att muskler väger så det är tokigt att stirra sig blind på vågen utan känn efter hur kroppen känns istället. Styrketräningen är bra för du kan på så sätt bibehålla muskelmassan som håller igång förbränningen. Det du kan tjäna på är att öka intensiteten i löpningen så att får upp pulsen mer än du får idag. Se också till att röra dig så mycket som du bara kan under vardagen, ta mikropauser och gå en sväng på jobbet/kontoret, gå en kort promenad i samband med lunchen, ta trapporna och stå gärna upp och jobba. När det gäller vikten så har man sett att man kan öka energiförbrukningen med 50 procent om man reser sig upp istället för att sitta. Alltså bara genom att börja stå upp och arbeta två timmar om dagen, kan man gå ner 10 kg i vikt på ett år. Gå eller cykla då det kan vara ett alternativ istället för att ta bil eller annat färdmedel.

Om du känner att du behöver hjälp av dietist utan remiss kan jag rekommendera dig att gå in på www.privatdietister.se och sök där.

Lycka till och stå på dig för du fixar detta!

Bästa hälsningar
Susanne

Kommentarer

Inga kommentarer än.

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar