Annons
11 februari 2011

Läsarfråga: Vad är bra grönsaker?

Hej,
jag har en fråga! Läste just din tallriksmodell med 50% grönsaker/råkost, 25% pasta/ris/potatis och sist 25% kött el likande. Kanon!

Men vad är bra grönsaker? Gurka och tomat känns bara som vatten som passerar kroppen, visst kan man lyxa med isbergssallad och kanske majs, men det känns ändå som ganska mycket vatten..
Vad är bra grönsaker? Rotfrukter på en tallrik är rivna morötter för mig och i mat kålrot, palsternacka. Vill ha tips om bra grönsaker och bra råkost till ”vardags” måltiderna!

Tack på för hand.
Mvh
Marie Flodman

Hej Marie,
Visst är det bra att tänka som så när man ska lägga upp mat på tallriken; 50 %, dvs halva tallriken med grönsaker, rotfrukter/råkost, 25 % pasta/ris/potatis/matvete/matkorn/bulgur, och 25 % kyckling/fisk/ägg/kött.

Bra ”grönt” är faktiskt alla grönsaker/rotfrukter. För att få variation kan du alltid blanda olika färger av grönsaker/rotfrukter. Oftast tänker vi spontant på morot, tomat, gurka och sallad men det finns ju så mycket mer. Det är bara att välja: Broccoli, blomkål, palsternacka, kålrot, persiljerot, svartrot, gulbeta, rödbeta, avokado, squash, paprika, pepparrot, rädisa, majs, lök av alla slag, brysselkål, grönkål, vitkål, rödkål, surkål, groddar och skott, bönor och ärtor (sockerärtor, haricots verts, brytböna mfl). Och glöm inte bort baljväxter så som kikärtor, linser och bönor av olika slag; vita bönor, svarta bönor, kidney bönor, cannelinibönor, bruna bönor osv.

– Röda Kidney bönor är jättegoda att blanda med tomater, röd lök och lite vinäger och olja.
– Zeta har blandade bönor som man med fördel kan blanda med röd lök, majs, tomat, vinäger, olja och lite salt.
– Riv rödbetor och blanda med olivolja, citronsaft och lite salt.
– Koka palsternacka, skiva rödlök och blanda med ruccola och en rödvinsvinägerdressing med senap, gräslök, salt och peppar.

Det allra bästa är att köpa hem och testa sig fram. Jag tycker det är supergott att blanda en massa rotfrukter som jag antingen ugnssteker eller kokar och servar med några droppar olivolja och lite salt.
Du kan också välja att ta lite bär på grönt-delen. Då kan du ställa en liten separat skål på tallriken där du lägger dina utvalda bär som också ger mycket fiber och dessutom en massa vitaminer och antioxidanter.

Lycka till!
Mvh Susanne

Läs mer om:  bär, fiber, grönsaker, rotfrukter

Kommentarer

Inga kommentarer än.

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar