Annons
15 februari 2011

Läsarfråga: Min väninna har psoriasis – vill hjälpa henne!

Hej!
Jag har en väninna som på äldre dagar (69 år) har drabbats av psoriasis.
Jag tycker förfärligt synd om henne och skulle vilja ge henne lite tips om vad som är bra kost för henne och vad hon bör undvika. Det måste finnas ett sätt att bli fri från denna sjukdom. Hon vägrar att visa sig på en badstrand och i badhus även om man ju vet att den inte smittar, Finns det en väg till lindring/bot??
Tack på förhand.
Elisabeth Falkman

Hej Elisabeth,
Jag förstår att du tycker att det är jättejobbigt! Jag är tyvärr inte rätt person för att svara på denna fråga. Det finns väldigt lite forskning på mat och psoriasis. Det handlar nog om att prova sig fram, men jag rekommendera att hon försöker den äta mat som är bra för oss över lag.

– Fet fisk gärna 2 gånger i veckan, mycket frukt och grönsaker/rotfrukter, fullkorns- och fiberrika livsmedel, baljväxter.
– Frukost, lunch, middag och 1-2 mellanmål.
– 1 portion mat vid varje tillfälle och gärna varm mat till lunch och middag.

Fet fisk innehåller omega-3 som är bra för oss och har en hämmande effekt på inflammationer i kroppen. Linfrön och valnötter innehåller också mycket omega-3 fett. Antioxidanter är kroppens försvar och de motverkar oxidering av fria radikaler. De fria radikalerna kan försvaga immunförsvaret, störa celldelning och skada celler som kan leda till påskyndat åldrande, hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Du hittar antioxidanter i bär (bla hallon och blåbär), frukt, grönsaker som tomat och paprika, men även grönt te, nötter, mörk choklad, olivolja, örter och kryddor. Välj att äta livsmedel istället för kosttillskott eftersom det då är lättare att få i sig rätt mängd och inte för mycket.

Lycka till och hoppas din väninna känner sig bättre snart!

Vänliga hälsningar
Susanne

Kommentarer

Inga kommentarer än.

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar