Annons
10 maj 2011

Läsarfråga: Kost vid diabetes typ 2

Hej!
Hoppas att få svar på rätt diabeteskost.
Redan av början av 1900 talet visste man Precis hur en diabetes skulle äta och drick för att få ett bra och stabilt blodsocker. Har denna kunskap fallit i glömska? Vad kan jag finna uppgifter om denna kost. Detta var innan Insulinet kommit?
Mvh
Raimo L

Hej Raimo,
Jag vet inte riktigt vilken kost du menar men utbudet har ju helt klart förändrats mycket sedan början av 1900-talet och det gör det svårt att få till en bra kost. När det gäller mat för en person med diabetes så är rekommendationerna nästan de samma som för en person utan diabetes. Det har diskuterats mycket nu på sistone om kost vid diabetes och jag tar upp några av råden man ger idag.

Man kan se en viss effekt av att äta en lite mindre mängd kolhydrater men jag rekommenderar dig inte att ta bort dem helt. Välj gärna fullkornsbröd, surdegsbröd med hela korn och frön, fullkornspasta, fullkornsris, råris med mera. Prova gärna andra alternativ så som matkorn, mathavre, bulgur, quinoa, då dessa innhåller lite mindre mängd kolhydrater och bra sådana som kan ge en jämnare blodsockerkurva. En lite mindre mängd kolhydrater på tallriken (1/4 del) och gärna fullkorn kommer också att ge dig en jämnare blodsockerkurva. Undvik så mycket socker som du bara kan så som söta drycker, kakor, godis, och annat snacks, sådant fanns det ju inte så mycket av förr i tiden.

Mängden mat vid varje måltid påverkar också blodsockret så välj att äta en portion mat och undvik att ta mer. Det är bra att äta grönsaker till varje måltid och fyll gärna tallriken till hälften med blandat grönt. Genom att äta både varma och kalla grönsaker (grönsaker, rotfrukter, råkost) vid varje måltid underlättar det ett ökat grönsaksintag som också håller blodsockerkurvan jämnare.

Jag kan också rekommendera dig att inte hoppa över någon måltid utan ät frukost, lunch och middag samt 1-2 mellanmål om och när du känner att du behöver det.

Kom ihåg att all rörelse och aktivitet påverkar blodsockret till det bättre! Alltså motionera varje på en nivå som fungerar för dig.

Lycka till!
Bästa hälsningar
Susanne

Kommentarer

Inga kommentarer än.

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar