Annons
7 januari 2011

Läsarfråga: Jag vill gå upp i vikt!

Hej!
Mitt namn är Robert Gunnarsson, 24år nu den 22:e.
182 cm 63kg. har vägt 70 som mest. men nu pendlar jag runt 60-65.
Lite bakgrund, jag va rätt stor när jag föddes men hade ont om mat från modern sen efter så blev jag så smal (bebis) men sen fick jag sån mjölkersättning så det ordnade sig sen.. under uppväxten har jag alltid varit smal men ädnå fin muskulatur för jag hållit på med olika sporter, simning, fotboll, friidrott.
Fick magsår 2004 pga stress och fel mat/sov rytm o har alltid skåpsätit sen jag va liten.. o verka haft en hög ämnesomsättning för jag kan äta hur mkt chips/godis mm skräpmat (vid skräpmat med mkt fetter så reagerar kroppen med diarré som någon slags försvars mekanism, lika dant vid för mkt fett intag). Har ätit omeprazol till o från hela tiden (magkatarr) sen dess..
Har testat mig för gluten, laktos (fick lite problem med vanlig mjölk lågpastöriserad när jag har problem med magen, men högpastörisering är bättre) testat ämnesomsättning (normal), testosteron (ligger lite högt än normalt, bara bra för träning!!! hehe naturligt med..)
Har gått hos dietist på sjukhuset i Kalmar, men hon ville bara jag skulle byta ut (om jag åt lågfetthalt till mer fetthalt i maten) sen gärna havregrynsgröt på morgonen.. äter manna gryn ganska ofta.
Håller igång med promenader o rör mig rätt mkt, samt röker sen hösten 2006.
Jag vill gärna gå upp som mål till 70-80kg, vad kan man tänka på för mat, hur ofta, samt träning, o kosttillskotts såsom gym produkter proteinpulver.
Käkar redan nu dagligen världens bästa kosttillskott vitaminer o mineraler, o som är ENSAMMA O VARA HELT NATURLIGT GODKÄNDA av oberoende tester. Amways egna kosttillskot, Helt naturligt o det är bara det som bara är godkänt som helt naturligt.
Hur kan jag nå 70-80kg ??
Finns det något läkemedel som binder vatten i kroppen eller vad som helst för av mat går jag inte upp oavsett om jag drar 20 pizzor per dag.. kroppen bara försvarar sig istället.. för ämnesomsättningen verka vara rel rätt hög för jag gör av med maten.. o är rel stillasittande men en o annat promenad typ. e i trim iaf.
Men av det jag får i mig relaterat till den lilla energin jag förbränner så bör jag lägga på ”hullet” men jag gör inte det… 🙁 Hur ska man bäst bygga muskler ?? (viktuppgång)
Tacksam för svar.
Med vänliga hälsning,
Robert

Svar:
Hej Robert,
Många skulle vara överlyckliga om de hade din förbränning men jag förstår ditt dilemma. Det är oerhört svårt att gå upp i vikt och du måste kämpa på. Kroppen behöver tid på sig att ställa om sig och för att stabilisera en viktökning krävs samma jobb som att stabilisera en viktminskning.

Jag anar att det jag skriver nu till Dig kommer du hört från dietisten tidigare men jag ger dig de tips jag har.

För att du ska få till en viktuppgång krävs mer energi och styrketräning. Jag vill att du går upp både i fettvikt och muskelvikt. Du ska försöka äta frukost, lunch, middag och 3 mellanmål/kvällsmål. Välj gärna att tillsätta rapsolja i maten(den mängd du tycker känns rimlig, ca 1 msk per måltid). Försök öka mängden ris, pasta och potatis vid varje måltid. Dina mellanmål får gärna vara i dryckesform, tex en egengjord shake på yoghurt, banan, glass, ägg. Drycker mättar lite mindre än fast föda vilket är bra för dig. Dina mellanmål bör vara energirika så ät gärna nötter, frön och torkad frukt. Tillsätt gärna frön, nötter och torkad frukt även i gröten på morgonen. Om du tycker om välling är det ett bra frukostalternativ för dig, men mannagrynsgröt fungerar också bra.
Jag kan inte rekommendera dig några tillskott men om du känner att du har svårt att gå upp i vikt utan tillskott så kan du använda det, men bara som tillskott tex mellanmål. Det får aldrig ersätta en måltid.

Jag skulle rekommendera dig att ta kontakt med en personlig tränare som kan hjälpa dig med ett styrketräningsprogram. Det bästa är om du går upp i både muskelvikt och fettvikt som jag skrev ovan och då behöver du styrketräning. Om du kommer igång och tränar styrketräning blir maten ännu viktigare, eftersom du kommer bränna energi genom träningen måste ännu mer in. MEN jag tror det kan bli en positiv spiral.

Ett sista tips: Sluta rök!
Lycka till och kämpa på!

Med vänliga hälsningar
Susanne

Kommentarer

Inga kommentarer än.

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar