Annons
25 maj 2010

Läsarfråga: Jag som är lite äldre; hur ska jag gå ner i vikt?

Hej!
Hur ska jag gå ner i vikt? Är 60+ med knäbesvär. Jag har försökt många gånger och misslyckas. Jag tror det är ännu svårare att gå ner i vikt i denna ålder med hormoner och allt! Jag läser mest om viktnedgång och unga människor hur de ska göra med mat och motion, men ni skriver inte så mycket hur vi äldre ska kunna gå ner i vikt.

 M v h Birgitta

 Svar:

Hej Birgitta,
Budskapet är detsamma, nämligen se till att röra på sig mycket och äta mindre kalorier än man gör av med. Men visst är det svårare att gå ner i vikt när man är äldre. A och O är att försöka röra på sig och aktivera sig med det som går bra och gärna så att pulsen får stiga och du känner dig rejält flåsig. Och det varje dag eller åtminstone varannan dag samt  se till att få så mycket vardagsmotion som det bara går. Du skriver att du har knäbesvär så cykel kanske kan vara ett bra alternativ till motion och så klart vattengympa och simning. Du måste känna vad som fungerar. När det gäller maten så bör du äta frukost, lunch och middag sen 2 mellanmål som kan bestå av en frukt och kaffe/te men inget annat till. Känner du dig mer hungrig vid mellanmål så kan du göra en mindre fruktsallad med keso och kanel. Ta mindre mängd av potatis, pasta, ris men mycket grönsaker, rotfrukter på tallriken (halva tallriken) och ta bara en portion. Drick vatten till maten och börja gärna med ett glas innan måltidenj0202174. Låt lördagen bli en dag då du kan unna dig lite extra men håll dig till striktare mat resten av veckan.

Lycka till!

Mvh Susanne

Kommentarer

  1. Anita Ax,  13 juni, 2010 19:33

    Ett problem med att gå ned i vikt när man blivit lite till åren är väl att kaloribehovet sjunker vilket skrivs väldigt lite om. Det gör att det som är en normalportion för en 25-åring är alldeles för mycket för en 60-åring.

  2. sussi,  16 juli, 2010 20:23

    Absolut! Man får helt enkelt kära ner på portionsstorleken och äta mer grönsaker!
    Mvh Susanne

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar