Annons
31 maj 2011

Läsarfråga: Jag blir svullen av kortison – vad ska jag göra?

Jag har lite funderingar om hur jag skall äta när jag tar kortison. Jag har medicinerat i snart 3.5 år i varierande doser mellan15-40 mg/dagligen. Jag har ständigt ett sug efter mat och godis och har ökat c:a 15 kg i vikt. Allt har lagt sig på mage, axlar och ansikte. Jag vill gärna gå ner i vikt men vet inte vad jag skall göra! Det är svårt att motstå suget hela tiden. Jag försöker träna 2-3 gånger i veckan för att hålla uppe lite av muskelmassan. Förr när jag tränade kunde man se och även känna resultat, men nu tappar jag sugen när jag inte får upp någon styrka eller kondition. Jag tycker att det är jobbigt att hela tiden se svullen ut, finns det något sätt att minska på svullnaden? Har du något tips eller råd till mig som inte är alltför komplicerat att följa, jag tappar lätt intresset tyvärr, men det är väl för att man aldrig ser resultat antar jag. Jag kommer nog att äta kortison länge, kanske livslångt eftersom jag är reumatiker. Har du några konkreta råd och tips till oss som måste äta kortison – jag har frågat mina läkare men får inga direkta svar.

Hej!
I kroppen produceras i binjurarna varje dag ett hormon som heter kortisol. Detta hormon har betydelse vid många viktiga processer i olika organ, t ex ämnesomsättning, samt reglera inflammation. Ibland behövs det mer kortisol än kroppen kan producera. Man tillför då konstgjort kortisol, som kallas kortison, utifrån i form av tabletter eller injektioner. Effekten t ex mot inflammation blir då starkare. Det finns flera läkemedel som innehåller kortison.

Alla biverkningar som kan förekomma när man behandlas med kortison ger utan tvivel ett skrämmande intryck när man läser om dem i till exempel FASS. Men korta kurer brukar ge ytterst få eller inga biverkningar alls. Några av biverkningarna som kan förekomma är att kortisol håller kvar saltet i kroppen och det leder i sin tur till ökad risk för högt blodtryck och vätskeansamling i kroppen. Kortisolet kan också minska insulinets möjligheter att få ned blodsockret som kan göra att du känner ett ständigt sug. Muskulaturen kan förtunnas och skelettet kan urkalkas.

Fortsätt med din träning. Det är viktigt att du håller dig fysiskt aktiv så att du kan bibehålla muskulaturen som håller fart på din ämnesomsättning och genom träning kommer du också belasta skelettet som minskar risken för benskörhet. När det gäller kosten så kan du tänka på att äta mycket frukt och grönt som innehåller mycket kalium (ett bra salt) och undvik att salta på maten. Även kalciumrik kost kan rekommenderas och ibland rekommenderar man även ett D-vitamintillskott. Jag tycker att du ska kontakta din behandlande läkare och be om en remiss till dietist. Om det är så att du kommer att behöva medicineras länge så är det viktigt att du får in bra mat- och träningsvanor. Dietisten kan i samråd med din läkare se om du behöver förändra din kost och kanske minska på medicineringen.

Mina allmänna råd är mycket frukt, grönsaker, rotfrukter (halva tallriken), fullkornsprodukter och fisk 3 gånger i veckan. Ät frukost, lunch, middag samt 1-2 mellanmål/kvällsmål som du planerar in när du känner dig mest sugen.

Lycka till!

Bästa hälsningar
Susanne,leg dietist

Läs mer om:  kortison, sugen, svullen, viktuppgång

Kommentarer

 1. Elisabet Linden Svensson,  24 augusti, 2011 15:07

  Hej,
  Jag är 54 år och har ätit kortison i snart 30 år utan avbrott. Jag fick rådet av min läkare att dra ner på kolhydraterna, då kortisonet gör att dessa övergår i socker sedan fett fortare än hos de som inte äter kortison. Det är det som ger bukfetman och ”nackkuddarna” och svullnaden. Jag äter GI-kost och jag har nu en trevlig kropp att vara i trots kortisonet. Man får stålsätta sig för suget, så går det över, så bort med kakor o godis, minska på mjöl, pasta och potatis, och lite motion så kan det bara bli bättre.

 2. Frasse,  06 maj, 2012 10:05

  Är det verkligen ok att citera utan att ange källa? Här finns ju text tagen från 1177. Ger ett oproffsigt intryck.

 3. Jonny,  04 juni, 2012 21:06

  Jag käkar också kortison efter att ha gjort 3 transplantationer. Jag kan inte med ord beskriva hur trött jag är på frågan.. ”Trött idag Jonny?”… Det påverkar mitt utseende och självförtroende klart negativt! Jag rör på mig mycket, det hjälper föga.. har fortfarande ”påsar” under ögonen och ser ständigt trött ut… Finns kirurgiska ingrepp man kan göra, eller kommer det tillbaka sen i så fall efter man har gjort det?

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar