Annons
28 december 2010

Läsarfråga: Jag behöver tips för min IBS mage!

Hej!
Jag har en fråga till dig, Susanne.
Jag har ibs mage och undrar om du kan ge mig några exempel på vad jag ska äta och vad jag ska undvika. Jag kan lätt få uppblåst mage och gasig mage, ngt som inte är kul att ha alla gånger. Kan även ha en orolig och bubblig mage. Känns som man vill gå på toa hela tiden.
Hoppas du kan hjälpa mig.
Tack på förhand!
/Eva

Svar:
Hej Eva!
Tack för din fråga! Det låter som om du har det väldigt jobbigt och jag förstår att det är svårt att få ihop en matsedel som fungerar. IBS är lurigt och vissa mår helt ok under perioder och andra kan må dåligt mest hela tiden. Det är svårt att ge kostråd då samma mat kan utlösa olika besvär vid olika tidpunkter och ibland ge mindre besvär eller inga alls.

Några allmänna tips vid IBS är:
• Drick mycket vatten, cirka 1,5 liter om dagen, men undvik mineralvatten med kolsyra och andra kolsyrade drycker.
• Öka fiberinnehållet i kosten som främjar tarmfunktionerna. Fiberinnehållet ska öka gradvis och bra fibrer finns t ex i gröt, kokta grönsaker, linfrön, psylliumfrön.
• Undvik mat eller dryck som du vet förvärrar symtomen. Kaffe och mjölk kan vara huvudorsaken hos vissa och undvik att tugga tuggummi.
• Undvik starka kryddor och mat som ger gaser. Vissa livsmedel är mer gasbildande än andra som du säkert har märkt, till exempel bönor, lök, selleri, vitkål, brysselkål, ärter, linser, äpple, päron, torkad frukt och livsmedel sötade med sötningsmedel (saft, sylt, läsk, läkerol, tuggummi).
• Ät regelbundet (frukost, lunch, middag samt 2 mellanmål varje dag) vid samma tidpunkter varje dag.
• Ät mindre portioner, tugga maten ordentligt och ät inte för fort.

Prova dig gärna fram när det gäller maten och skriv matdagbok och notera dina upplevelser. Ibland är det mer mängden av ett livsmedel som ger besvär än själv livsmedlet i sig, dvs du kanske klarar av en mindre mängd av ett mer gasbildande livsmedel. Se till att motionera då det främjar tarmfunktionen och försök att minska på stressen eftersom det kan ge besvär.

Har du provat laktobaciller som finns i tex proviva shots, Gefilus, Sempers magdroppar (Apoteket) och tuggtabletter? Det är lugnande för magen och har visat sig ha en god effekt på immunförsvaret. Det hjälper för vissa och det kan vara värt att prova eftersom de är en naturlig del i vår tarmflora.

Hoppas att du fått några tips på vägen.
Lycka till!
// Susanne

Kommentarer

 1. Mats,  29 december, 2010 20:01

  Tips: Jag tog en ayurvedisk panchakarma-kur. Blev vegetarian och ägnar mig regelbudet åt yoga och meditation. Är därför nu helt fri från alla symptom och kan tom dricka kaffe och äta heta chiligrytor om jag vill. Lycka till

 2. Christina GVA,  05 januari, 2011 11:02

  Om det är riktigt jobbigt kan man göra en sk utrensning/(detox) utav tarmarna och prova att utesluta allt mjöl och alla mjölk poducter i en vecka. Blir man bättre fàr man gradvis introducera in de olika ämnerna igen för att se vilken mängd eller om tarmarna överhuvud taget tàl nàgot utav dem. Vetemjöl har tyvàr en tendens at inflammera vissa tarmaroch vi blir dà mer känsliga för mjölk och/eller tvärt om. Stenàldersdieten kan ocksà hjälpa.

 3. IBS-tjej33,  20 januari, 2011 8:57

  Öka fibrer? Jag som har extremt trasig IBS-mage inkl magkatarrer deluxe kan bara säga att fibrer är döden för min mage.
  Trodde att snälla kolhydrater var det enda min mage blev glad av men har nu gått åt proteinhållet o minskat kolhydr och fett, fyllt på m snälla grönsaker. Magen är bättre än ngnsin!

 4. Peter,  16 februari, 2011 12:05

  Hej

  papaverin när magen bubblar och låter, egazil mot kramper.

  Även proibs verkar hjälpa en del, tar dock ett tag innan man märker detta.

  har även en ryggkorsett som jag kan använda och då blir magen mindre uppblåst konstigt nog.. Får även gå mer ofta på toaletten då.

 5. Nytt test: Hitta orsaken till dina magbesvär | Måbra,  27 april, 2011 12:31

  […] mer: Så får du platt mage – med rätt mat och vanor Stor guide: Bästa boten mot orolig mage ”Jag behöver tips för min IBS mage” Potträning gör susen för stökiga magar Har du också fruktosmage? 1 av 3 drabbas […]

 6. tjej-85,  26 juni, 2011 18:44

  Fibrer är endast bra för IBS magar där problemet är förstoppning, och inte ens då är det smart att äta alla sorts fibrer eftersom resultatet blir gasmage. Jag har själv IBS där mina symtom varierar. Fibrer gör mig bara gasig och orolig i magen. Vatten är garanterat bra för alla IBS symtom.

  Aloe vera Juice har jag hört ska vara väldigt bra, men man måste dricka det utspädd i vatten i låg koncentration under minst 3 månader innan man börjar se resultat. Tyvärr tycker inte jag att det hjälpt just mig.

  Mot gaser rekomenderar jag Probimage och proviva!!!! Det är samma mjölksyra bakterie i båda och den e verkligen skitbra mot gaser. Det har gjort att jag slipper oroa mig över de symptomet iaf.

  Jag har nog testat det mesta, bulkmedel tex som ska reglera magen för både lös och hård mage. som inte gjort nått för mig egentligen.

  Jag skulle rekomendera att dricka en massa vatten och äta probimage mjölksyra bakterier. Det har en positiv effekt på det flesta IBS magar även fast det inte tar ort alla symtom. Men sen har vi alla olika ibs magar vilket betyder att man måste testa sig fram för att hitta det som funkar för din mage/ tarm.

  Fattar inte varför man kallar det IBS mage när det e tarmen man har problem med. Anyway testa dig fram enda sättet att hitta något som funkar för dig. Men kör absolut på brobimage tabletterna och massa vatten. 🙂

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar