Annons
10 maj 2010

Läsarfråga: IBS; är det så här illa?

Hej,
Jag sökte för flera år sedan läkare för att jag har ständiga problem med magen. I perioder känns det som att det bästa är att inte äta alls för att slippa få ont och bli uppsvälld så jag ser gravid ut.

Läkaren sa då efter många blodprover att jag har IBS, men jag undrar om det bara är nåt läkarna säger när de inte hittar något annat fel?

Jag kan inte äta bröd eller pasta då sväller jag upp (hårt bröd går bra). Av mjölk, grädde osv. sväller jag upp. Jag kan inte äta bönor, lök, kål. Jag kan inte dricka kolsyrade drycker. Det är väldigt få produkter jag säkert kan säga att jag kan äta utan att svälla upp i magen.

Det blir svårt att sätta upp en matsedel på maträtter när det är så här och det fungerar inte att äta någon annanstans än hemma. Visst äter jag borta ändå, men då får jag lida för det med smärta och uppsvälld mage.

Jag är ständigt sjukligt trött, måste ofta lägga mig och vila när jag kommer hem efter en arbetsdag. Jag är infektionskänslig och har ständigt långvariga förkylningar på 3-4 veckor (det får jag leva med enligt läkaren).

Är det verkligen så här att ha IBS?
/Monica


Svar:
Hej Monica,
Det låter som om du har det väldigt jobbigt och jag förstår att det är svårt att få ihop en matsedel som fungerar. IBS är lurigt och vissa kan må bättre och andra kan må som du riktigt illa. Om du inte är nöjd med din undersökning så tycker jag faktiskt att du borde försöka gå vidare och få en annan läkare att titta på dig. Jag kan tipsa dig om laktobaciller som finns i proviva shots, Sempers magdroppar  (Apoteket) och tuggtabletter. Det är lugnande för magen och har en god effekt på immunförsvaret.

Andra tips vid IBS:
• Drick mycket vatten, cirka 1,5 liter om dagen, men undvik mineralvatten.
• Större fiberinnehåll i kosten främjar tarmfunktionerna. Fiberinnehållet ska öka gradvis och vara mjuka fibrer t ex  gröt, kokta grönsaker.
• Undvik mat eller dryck som förvärrar symtomen. Kaffe och mjölk kan vara huvudorsaken hos vissa.
• Undvik starka kryddor och mat som ger gaser (t ex bönor, skal, nötter).
• Undvik stora måltider, men ät regelbundet (frukost, lunch, middag samt 2 mellanmål varje dag). 

Motion är bra då det främjar tarmfunktionen och försök att minska på stressen. En kombination av promenader och yoga med avslappning skulle nog vara bra för dig.

 Men känner du dig inte nöjd så försök få till en ny undersökning.

 Lycka till!
// Susanne

42-17371140

Kommentarer

  1. Anette,  04 juni, 2010 17:45

    Hej! jag har samma besvär som du, det finns en sjukdom som kallas hypo 2. Du kan gå in på deras hemsida http://www.hypo2.info. Om du tycker att infoemationen stämmer kan du kontakta din läkare för en utredning.Jag själv håller på att bli utredd för det här mvh Anette

  2. Sten Sture Skaldeman,  13 februari, 2011 11:24

    Du ska självklart gå över till LCHF. Jag har fått hundratals rapporter från människor med Crohns, IBS, ULC och andra tarmlidanden som blivit helt besvärsfria sedan de gått över till LCHF/GI-Noll! Bort med fibrer och kolhydrater och in med fett är receptet!

    /SSS

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar