Annons
28 juli 2010

Läsarfråga: Hur ska jag få i min dotter grönsaker?

Hej Susanne!
Vi i min familj skulle vilja bli bättre på att äta mer grön och nyttig mat. Tycker era recept ser goda ut men har en dotter på 10 år som inte gillar så mycket grönt, hon brukar prova men inte mer. Hur ska jag göra för att det ska bli en bra måltid för henne om vi följer era recept?

Mvh Ingrid

 Svar:
Hej Ingrid,

När det gäller barn och grönsaker så gäller det att hänga med i svängarna. Ibland går något väldigt bra för att sedan inte fungera alls. Servera gärna det som fungerar men låt henne prova nya hela tiden. Om du serverar kokta grönsaker så skadar det inte om hon kan få 1 tsk smör/margarin på grönsakerna för att få fram den där extra smaken. Varva enkelt med lite kreativitet, tex morotsstavar ena dagen och andra dagen så river du rödbetor, häll på lite olivolja och citronsaft. Lite annorlunda och supergott. Hon kanske inte tycker om det första gången men andra eller tredje. Man kan också skära grönsakerna på annorlunda sätt och när man sedan tillagar så märker de inta av att det finns i maten. Morötter på längden i mycket tunna skivor som du får genom att använda osthyveln brukar vara populära hos barnen. Överhuvudtaget är grönsaker i stavar bra för då kan de välja ett par bitar av olika sorter. Barn tycker ofta om att vara delaktiga i beslut och laga maten, och om hon vill kan ju hon få skära grönsakerna, kanske skölja och skala. Låt henne bestämma hur hon ska skära: stavar, små bitar, stora bitar, på längden, på tvären. Jag upplever att barnen tycker att det är lättare att äta när man varit med vid tillagning.

Sedan går det utmärkt att servera lite bär som efterrätt om det är svårt med grönsakerna, eller ta en frukt efter maten. Våra barn gör ju gärna som vi gör inte som vi säger så fortsätt du att laga maten med mycket grönsaker så vill hon säkert ha mer så småningom.

Lycka till!
Mvh Susanne Gustafsson, leg dietist

Kommentarer

Inga kommentarer än.

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar