Annons
1 januari 2011

Läsarfråga: Hur ska en person med diabetes gå ner i vikt?

Hej!

Hur ska en diabetiker gör för att gå ned i vikt?

Hälsningar

Bibbi

Svar:

Hej Bibbi,

En person med diabetes bör tänka som en person utan diabetes vid viktnedgång. Det är bra om man går ner lite i taget, ca 0,5-1 kg per vecka för då är det lättare att få en viktnedgång som sedan kan leda till viktstabilitet.

Genom att minska på portionsstorlekarna, äta regelbundet och motionera så mycket man bara kan kommer man successivt att gå ner i vikt. Man ska se till att äta frukost, lunch och middag. Lunch och middag ska bestå av en varm lagad måltid och hälften av tallriken ska vara fylld med grönsaker och rotfrukter. Sedan tar man ett eller två mellanmål då man känner att man mest behöver det, det vill säga då suget är som störst. Det kan vara t ex en frukt och några nötter (5-6 nötter) eller en frukt i bitar tillsammans med 1 dl yoghurt och kanel, eller ½ frukt i bitar, 1dl keso och några hackade nötter.

Livsmedel som är bra för personer med diabetes är fisk, baljväxter och grönsaker. Vissa personer med diabetes mår bra av att dra ner på mängden kolhydrater men ta inte bort dem helt. En bra riktlinje är att ¼ del av tallriken ska bestå av kolhydrater (potatis/ris(pasta/bulgur/matvete osv) och det kan med fördel vara fiber- och fullkornsprodukter, så som fullkornspasta, fullkornsris, råris mm. Den andra ¼ delen består sedan av fisk, kyckling, kött och den andra halvan av tallriken fyller man upp med rotfrukter och grönsaker.

Lycka till!
Mvh Susanne Gustafsson, leg dietist

Kommentarer

 1. Janne,  28 januari, 2011 10:24

  Ge kolhydrater till en diabetiker? Jo man tackar. Nu får du väl ta och lägga av? Det är mitt sista inlägg nu jag lovar. Men tänk på vad du skriver!

 2. Susanne Gustafsson, dietisten,  28 januari, 2011 22:14

  Hej Janne, Du behöver inte sluta med dina inlägg! Jag tänker hela tiden på vad jag skriver, jag lovar.
  Mvh Susanne

 3. Jan Adsjö,  28 januari, 2011 22:29

  OK, tack. Då klipper jag och klistrar lite ifrån Kostdoktorns sida:
  Redan i början av 1900-talet visste man precis hur en diabetiker bör äta för att få ett bra blodsocker. Mindre kolhydrater, som bryts ner till socker i magen – och höjer blodsockret. Mer kött, fisk, ägg och naturligt fett – som inte höjer blodsockret.

  Enkelt och logiskt, eller hur?

  Här är länken:
  http://www.kostdoktorn.se/diabetes#diabeteskost

 4. Jenny,  11 januari, 2012 16:24

  Hej
  Janne: Visst ska en diabetiker undvika alltför mycket kolhydrater eftersom dessa omvandlas till socker i kroppen. Men helt utan kolhydrater kan det ändå vara svårt att hålla bs uppe. Speciellt om du tränar. Eftersom kroppen inte klarar sig helt utan insulin måste alla diabetiker ta insulin. Om det skulle vara så enkelt som att ”bara” ta bort kolhydraterna ur kosten skulle diabetes vara en dans på rosor.

 5. Gunnar Taube,  28 augusti, 2012 11:42

  Jag har insulinbehandlad diabetes sedan jag var 45 år, är i dag 80. Jag har även asbestos vilket gör att jag inte kan anstränga mina lungor tillräckligt för att gå ner i vikt. Det är problematiskt men måste bli smalare på något sätt, men vilket?

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar