Annons
12 juli 2010

Läsarfråga: Hur gör jag för att gå upp i vikt?

Hej

 Jag har en fråga som gäller viktuppgång! Skulle behöva lägga på mig en 3-4 kilo i samband med att jag  har börjat styrketräna lite smått. Vad är bäst att äta i anknytning till ett träningspass då?

Om jag inte vill öka för snabbt i vikt, precis som man gör vid viktnedgång utan ca 3-5 hg/ vecka, hur många kalorier / vecka är det då jag skulle behöva äta utöver det jag äter idag?

Är det bästa för mig ta frågan till en dietist  på hemmaplan?

Tack för hjälpen, mvh Lena

 Hej Lena,

Det är individuellt hur mycket kalorier som krävs för viktuppgång. När det gäller viktuppgång kan man tänka att man bör äta mer av allt! Försök att öka portionsstorleken något och ät ofta; frukost, lunch, middag samt 3 mellanmål. För en person som vill öka i vikt så är det ofta inte så lätt, på samma sätt som en person som vill gå ner i vikt så är det svårt att gå upp och dessutom behålla sin nya vikt. Jag tycker att du ska skippa att tänka i kalorier, öka istället dina portioner och välj gärna energirika mellanmål som nötter/russin/frön.  Du kan lägga till 2 msk frön och nötter till frukosten om du äter fil/yoghurt eller gröt.  Ta gärna en extra frukt om dagen och smyg i lite större portioner.  Du kan självklart prata med en dietist om du känner att du vill ha bättre koll på viktuppgången, men jag tror du kan lyckas genom att följa mina råd. När du börjar styrketräna kommer muskelmassan att öka och det kräver energi så du behöver absolut öka mängden kalorier som du är inne på.

Lycka till!

Mvh Susanne

Kommentarer

  1. Lena,  13 juli, 2010 19:07

    Hej

    TACK för snabbt svar. Jag ska absolut pröva med detta. Ofta är nog det som är det bästa för mig… mvh/LENA

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar