Annons
2 november 2010

Läsarfråga: Hur får jag ihop mat och träning när jag vill ner 10 kg?

Hej!

Mitt namn är Josefin och jag är en tjej på 29 år som älskar att träna. Problemet är bara att jag behöver gå ner i vikt samtidigt som jag vill bygga muskler och får inte ihop min kost. Jag är 165cm och väger i nuläget 72kg. Jag vill ner ca 10kg. Jag tar en morgonpromenad på ca 1 timme varje dag och tränar sedan varierat på gym och på gruppträning 3-4 ggr i veckan. Hur ska jag äta?

Tack på förhand!

Mvh
Josefin

Hej Josefin,
Härligt att du älskar att träna! Du kommer lätt att få ihop det! När man tränar kommer man in i en positiv spiral som gör att man också vill äta bra (oftast i alla fall), man vill liksom inte förstöra träningen.

Fortsätt som du gör med dina promenader och ät en frukost antingen innan eller efter, det som passar dig bäst. Se sedan till att du äter en varm måltid till lunch och en till middag. Tallriken ska bestå till hälften av grönsaker, rotfrukter, råkost, en fjärdedel potatis, ris, pasta och den andra fjärdedelen ska bestå av fisk, kyckling, ägg, skaldjur eller kött. Placera ut 2 mellanmål under dagen då du känner att du som mest behöver dem, tex då du känner att sötsuget sätter in.
Tänk mycket på din portion och ta bara en portion, om du är mer hungrig välj då att ta mer grönsaker. Mellanmålen behöver inte vara speciellt stora, allt ifrån bara 1 frukt till en liten fruktsallad med yoghurt, eller en grov smörgås med skinka och keso.

Låt dina nya matvanor bli en del av vardagen och rucka inte på dina tider, och försök att äta så regelbundet som du bara kan. Det är lättare att stå emot sötsuget när du vet att det bara är en halvtimme till nästa måltid!

Lycka till!
Hälsningar
Susanne

Kommentarer

  1. Jan Adsjö,  19 november, 2010 19:48

    Kan ju vara så att sötsuget kommer ifrån allt det socker som du rekommenderar att man ska äta. Pasta, vad är det för mat egentligen? Bara en massa socker. Går man inte ner i vikt av.

  2. sussi,  14 december, 2010 20:32

    Socker? Nej, snarare stärkelse och visst kan du gå ner i vikt genom en bra fördelning av kolhydrater, fett och protein. Bara titta på Nynordisk kost! De ville inte ha en viktnedgång på deltagarna eftersom de ville se hur kolesterolet förändrades. Trots 2200 kcal och kolhydrater gick de ner i vikt!! Så visst går det, allt handlar om mängden!

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar