Annons
19 oktober 2010

Läsarfråga: Hur bra är kokosfettet egentligen?

Hej
Jag brukar göra ischoklad till jul och nu läser man så mycket om kokosfett. En del säger att det är nyttigt medan andra säger att det höjer kolesterolvärdet. Jag har också hört att det är bra att steka i kokosfett eftersom det inte härdar och därför är mindre farligt än andra fetter när det hettas upp. Det är ju också vanligt med kokos i bakverk och kokosmjölk i matlagning. Vad gäller egentligen? Kan jag använda kokosfett och kokosmjölk?

Svar:
Hej!
Du kan visst använda kokosfett och kokosmjölk. Allt handlar egentligen om mängderna. Av 100 g kokosolja är endast 9 g omättat fett , resterande är mättat fett det vill säga 90 %. Och det är just fettsyra-sammansättningen i kokosolja kan med andra ord inte betraktas som ”nyttig”. Det diskuteras mycket om mättat fett och dess inverkan på hjärt- och kärlsjukdomar. Idag är det dock känt att det förmodligen finns skillnader i effekt mellan olika mättade fettsyror, det vill säga att vissa mättande fettsyror är mindre ”farliga” än andra.

En fördel med kokos är att fettet är mycket värmetåligt. Det oxiderar inte så lätt tack vare den stora andelen mättat fett vilket gör det mycket hållbart vid upphettning. Ju mer omättat ett fett är desto mer stryk tar det av tillagning och ett värmeskadat fett tappar sina nyttiga egenskaper. För stekning vid mycket höga temperaturer är kokosolja mindre känsligt för oxidation jämfört med vissa oljor som innehåller mycket omättat fett. Olivolja och rapsolja är dock bra alternativ för varm matlagning, då de är relativt stabila. Man bör dock sträva efter att inte använda onödigt hög temperatur när man steker i olja.

Kokosfettet innehåller dock en stor andel mättat fett som man kopplar ihop med en högre risk för hjärt- och kärlsjukdomar. I nya studier anar man att det är förhållandet mellan mättat fett och fleromättat fett som är av stor betydelse.

En grupp forskare analyserade sambandet mellan intaget av mättat fett enbart och risken för hjärtsjukdom (Siri-Tarino et al. 2010). Resultat från 21 observationsstudier med sammanlagt nära 350 000 personer ingick i analysen. Författarna menar att mängden fleromättat fett och förhållandet mellan mättat och fleromättat fett i kosten verkar vara det som har betydelse för risken för hjärt- och kärlsjukdom.

I en annan forskargrupp (Jakobsen et al. 2009)såg man att ett byte av 5 energiprocentenheter (5 E%) mättat fett mot fleromättat fett var kopplat till en minskad risk för insjuknande (13 % lägre risk)och död (26 % lägre risk) i hjärtsjukdomar.

Jag kan inte rekommendera att man ska äta en massa kokosfett men tänker så här: Om du använder smör och vill välja något bättre att steka i men inte vill använda olja så är ju kokosfett ett okej alternativ. Om du ska baka i smör så kan du lika bra byta till kokosfett. Och om du ska välja mellan grädde och kokosmjölk så är kokosmjölken ett bra alternativ, speciellt eftersom de i Thailand spär ut den med vatten för att det ska bli äkta konsistens. MEN byt inte bort det fleromättade fettet mot kokosfett för det behöver vi nämligen mer av. Det är också viktigt att se över hela intaget av fett och se till att det inte blir för mycket eftersom fett innehåller mycket energi. Det fleromättade fettet hittar du i fet fisk som lax, makrill, sill, strömming och sardiner, skaldjur, rapsolja och matfetter gjorda på rapsolja, linfrö och linfröolja, valnötter, bladgrönsaker, majsolja, solrosolja, sojaolja, sesamfrö och sesamfröolja.

Lycka till!
Mvh Susanne

Kommentarer

 1. ella,  20 oktober, 2010 15:52

  hejsan!
  ag kikade in på din blogg, och nu vill jag abra veta. Jag är 15 år och är 180 lång och väger runt 63 kg. Jag har under ca 1 år gått ner ca 20 kg. Men sen är det det, jag äter:
  1 tallrik flingor
  1 knäckemacka och lite grönsaker
  1 portion mat hemma

  Dricker:
  2 glas vatten
  1 glas mjölk
  och ibland te.

  Ibland händer det väl att jag äter nån skorpa, eller lite godis på helgen. Jag joggar 2 ggr i veckan och gör ca 100 sit-ups 5 dagar i veckan, och cyklar hem och från skolan. Och nu undrar jag, är jag överviktig, äter jag rätt?
  Jag kan erkänna att jag imellanåt äcklas av mig själv, och jag känner mig inte alls smal. Men Folk omkring mig säger att jag har blivit jättesmal och absolut inte är tjock, men det känns oms att dom bara säger det fär att vara snälla. Så snälla, var nu ärlig mot mig, är 63 kg mycket för en 15åring?

  Blir superglad om du svarar, hejdå!

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar