Annons
21 mars 2011

Läsarfråga: Hjälp – jag vill gå ner i vikt!

Jag är förtvivlad. Är 45 år och vill gå ner helst 10 kg. Jag är 1.73 lång och väger ca 80 kg (79-83 kg senaste året) Har ätit GI-mat i många år. Med ingen eller begränsad effekt. Har prövat Itrim under ett år. Åt enbart pulver och bars och gick ned 7 kg på 6 månader med ca 5 timmars träning per vecka. Har kollat min sköldkörtel den är helt i sin ordning.
Jag spelar dubbeltennis tre gånger per vecka. (det är det som jag tycker är roligast) men även spinning, pump och promenad. Tyvärr ett stillasittande jobb och långa dagar.
Tror att stress och ev att jag äter för lite kan vara en bov.

Alla i min omgivning är förundrade över att jag äter så bra, rör mig och ändå inte går ner i vikt. Jag måste komma ner i vikt. Är alldeles för fokuserat och mår dåligt över att umgås med folk speciellt under sommarhalvåret. Vill inte vara avklädd.

Vad skall jag göra för att få igång förbränning, veta att jag är rätt mängd, rätt antal ggr/dag och vilken minimum av träning som krävs. Fn äter jag enligt viktväktarnas points sedan någon vecka, svårt att komma upp i poäng och att veta hur fördela portionsstorlekar över dagen.
Skulle vilja bli instoppad i en maskin som talade om precis hur jag skulle göra för att nå resultat. Kan du hjälpa mig?

Med vänlig hälsning
Angelica

Svar:

Hej Angelica,
Tack för ditt mail! Jag förstår din frustration och det verkar som om du har provat på mycket.
Det är ju svårt att ge rekommendationer per mail men jag ska ge dig några tips som jag hoppas kan ge dig motivation att gå vidare!

Det som kan behövas är kanske en liten ”rokad” i mat och motionsvanorna. Jag skulle vilja rekommendera dig att försöka få in 30 minuters vardagsmotion samt behålla dina 5 träningstimmar per vecka. Det låter utmärkt med dubbeltennis, bodypump, spinning och promenader. Jag vill att du provar med att göra träningen lite tuffare genom att öka intensiteten i träningen, dvs öka vikter och/eller tempo. Din genomsnittliga puls ska alltså upp några slag för att öka energiåtgången under passet. Några sätt att öka vardagsmotionen är att ta några mikropauser under din arbetstid, tex gå och drick ett glas vatten då och då istället för att ha vatten på bordet. Stå gärna upp och arbeta om du har möjlighet och ta trapporna mm

När det gäller din matsituation så börja med att undersöka om det finns något som ger dig extra energi som du inte tänker på, tex dryck, nötter, torkad frukt, kaffe med mycket mjölk osv Jag har träffat många som missar att notera vissa livsmedel, de tänker inte att de ger energi…

Genom att äta väldigt lite mat kan kroppen ställa in sig på svält, och kroppen sänker då ämnesomsättningen. Det är ju inte där vi vill vara utan målet är ju likt elitidrottsmännen/kvinnorna få fart på ämnesomsättningen och få igång motorn/förbränningen så att vi gör av med det vi äter och lite till. Därför vill jag som jag skrev ovan att du ökar intensiteten i träningen.

När det gäller maten så vill jag att du tänker följande: ät en ordentlig frukost, varm lunch och middag samt 1-2 mellanmål som inte är för stora. Det kan vara 1 glas yoghurt/fil samt en frukt/bär, och några nötter. Din lunch och middag bör bestå av en halv tallrik med grönsaker och rotfrukter(även bönor) (se hållavikten.se), 25 % fullkornspasta, matkorn, råris, potatis och 25 % fisk, kyckling, skaldjur, ägg eller kött. Utöver grönsaker på lunch och middag kan du äta 2-3 frukter till mellanmål eller till måltiderna. Se till att din portionsstorlek inte blir för stor och ta bara en portion varje gång du äter. Använd en matklocka och med det menar jag att du ska äta på samma tidpunkter varje dag (så gott det går).

Stress kan lätt sätta sig på buken så försök minska på din stress. Jag kan varmt rekommendera en fysisk yoga med avslappning på slutet som gör att du lättare stressar ner. Om du kör en fysisk yoga kan det vara ett av passen du kör alternativt kan du lägga till en meditativ yoga. Det är otroligt givande och nyttigt för kropp och själ. Jag önskar att fler kunde upptäcka det fantastiska med yoga. Prova dig fram då det finns otroligt många typer av yoga.

Lycka till! Jag hoppas att mina tips kan hjälpa dig på rätt väg!

Bästa hälsningar
Susanne

Kommentarer

Inga kommentarer än.

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar