Annons
4 oktober 2010

Läsarfråga: Har tarmfickor, hur ska jag äta för att må bra och gå ner i vikt?

Hej!
Just hemkommen från sjukhuset med råd att äta rätt pga tarmfickor. Ja, vad ska jag tänka mest på, jag behöver även minska i vikt? Dricka mycket vatten vet jag och har otroligt svårt för det. Har regelbundna matvanor, frukost lunch middag, sämre med mellanmål, blir tyvärr alltför onyttigt.
Börjat, idag, fylla en halvlitersflaska m vatten och inte ”fågeldricka” utan dricka rejält. Om jag gör det 4 ggr/dag får jag i mig tillräckligt med vatten då? Vill inte hamna på sjukan med dessa fruktansvärda buksmärtor igen. Måste alltså se om mig bättre, men hur?

Med vänlig hälsning
Kerstin Eriksson

Hej Kerstin,
Hoppas det går bra med magen! Tarmfickor (divertiklar) är små, oftast ärtstora, utbuktningar i tjocktarmsväggen. De flesta fickor bildas i nedre delen av tjocktarmen men de kan finnas i större delen av tjocktarmen. Tarmfickor är vanliga, särskilt bland äldre. I 40-årsåldern har ca10 % tarmfickor, över 60 års ålder förekommer de hos nästan varannan individ.

Det är jättebra om du dricker en halvlitersflaska fyra gånger om dagen eftersom det är viktigt med vätska. Det man rekommenderar vid tarmfickor är att äta fiberrik mat och motionera regelbundet för att förebygga och minska besvären. Fiberrik kost innebär rikligt med t ex grovt bröd, gröt, müsli, frukt, bär och grönsaker. Kokta grönsaker tolereras ibland bättre än råa. Jag kan också rekommendera dig att äta probiotika, goda tarmbakterier. Det finns i form av shots i affär tex proviva shots, Gefilus (Valio) eller som tabletter tex Probiomax eller som droppar Semper magdroppar (Apoteket). Annars måste man känna sig för och se vad som fungerar och vad som ger besvär. När det gäller viktnedgången så fortsätt att äta frukost, lagad mat till lunch och middag, men ta mindre portioner av maten och mer grönsaker. Ta endast ett glas fil/yoghurt och/eller en frukt till mellanmål, det räcker nämligen.

Lycka till!
Hälsningar
Susanne

grönsaker

Kommentarer

Inga kommentarer än.

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar