Annons
26 november 2010

Läsarfråga: Gammal gumma som vill bli lättare!

Hej,
Jag är 68 år och har efter min pensionering, efter ett mycket rörligt arbete, bara blivet tjockare..Vill gå ner under 80 i alla fall..Väger 95 till en längd av 163..är rörlig men har blivet lat.. kan du ge maj lätta tips..som jag kan dela med min man..Promenader har det ej blivet för min man har opererat båda sina höfter..Det har påverkat mej, vill vara nära om han behöver hjälp..

Hur ska jag starta en viktnedgång och må bättre..Trivs ej i mina kläder just nu..
Tacksam för ett tips som gör att stenen börjar att rulla..
//Asthrid

Hej Asthrid,
Ja, det är så typiskt att det blir så där. Ett rörligt arbete kan också leda till att vardagsmotionen kommer in automatiskt och då man slutar följer en viktuppgång.

Börja med att se till att du äter frukost, lunch och middag ungefär vid samma tidpunkter varje dag. Anar att det lätt blir något till kaffet/te och det måste bort. Vänj dig vid att ta en slät kopp kaffe/te och ät gärna en frukt om suget sätter till. Ta 1 portion då du äter och försök fylla tallriken till hälften med grönsaker och rotfrukter och sedan 25 % potatis/ris/pasta och 25 % kyckling/fisk/kött.

När det gäller din motion låter det som om du måste få in vardagsgympa hemma och komma igång att promenera. Det bästa är om du kan få hjälp av en sjukgymnast som skulle kunna visa dig övningar som du kan göra hemma. Bra vardagsmotion är att gå i trappor, promenader och göra knäböj (benböj). Det finns mycket böcker om hemmaträning i bokhandeln, och här kommer några tips. Den finns en bok som heter Fråga doktorn +55, och där tar man upp vardagsgympa och du kan säkert få bra tips där. Det finns också en bok som heter Smygträning för stillasittare som kan ge bra tips. ”Effektiv träning med gummiband” är en bok som snart finns att köpa och då medföljer gummiband som kan ge en effektiv träning hemma. Rygglyft, sit-ups, ”kissande hunden”, armhävningar på knä och höftlyft är bra övningar att starta med hemma.

Det allra bästa för dig vore ändå att komma ut på korta promenader så att du får både frisk luft och motion. Jag förstår att du vill finnas där för din man men du skulle behöva promenaderna och det för både ditt och din mans bästa. Du skulle kunna ta 3 stycken 10-15 minuters promenader varje dag. En direkt före eller efter din frukost, den andra efter lunch och den tredje ca kl15-16 eller senare när det blir vår och ljust igen. Jag förstår att det kan vara svårt nu när det är lite snö och moddigt men gör ett försök. Du behöver promenaderna för att du ska orka hjälpa din man i framtiden.

Hoppas Du fått några tips hur du kan gå vidare!
Lycka till!
Med vänliga hälsningar
Susanne

Kommentarer

  1. Bones,  26 april, 2011 6:29

    That’s way more clever than I was ecxepting. Thanks!

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar