Annons
15 mars 2011

Läsarfråga: Frågor om grodda frön

Frågor om grodda frön
Vilka groddar är sundaste och på vilket sätt?
Hur många kalorier innehåller dem?
Har försökt grodda quinoa men lyckades inte. Vilken typ quinoa man kan grodda?

När man groddar broccoli- och rädisafrön, finns det andra alternativ att köpa än dem små påsar som man odlar på trädgården?
Skulle vara önskevärd att ni skriver lite mera om att grodda frön och var man ska köpa och vilken typ.
Hälsningar
Anne

Hej Anne,
Jag är ingen specialist på groddar men ska försöka svara så gott jag kan.
Groddar innehåller lite kalorier men mycket vitaminer och mineraler. Näringsinnehållet varierar från grodd till grodd men generellt kan man säga att de innehåller oftast A, B, C, D och E vitamin och även mineraler så som t ex kalcium, järn, zink. Här kommer några exempel: 1 dl linsgroddar innehåller knappt 100 kcal, mycket protein, C-vitamin, kalcium, järn, zink och fiber. 1 dl alfalfagroddar innehåller bara 5 kcal och mindre mängd av vitaminer och mineraler. 1 dl mungbönsgroddar innehåller 12 kcal och inte heller så mycket vitaminer och mineraler som linsgroddarna. Sojabönsgroddarna ligger lite mittemellan, 55 kcal/dl.

De flesta frön och bönor går att grodda. Följande är särskilt enkla: Bovete, hirs, råris, vete, gröna linser, krasse, sesamfrö, linfrö, alfalfa och ruccola. Bönor och ärtor är i allmänhet lite svårare, men följande hör till de enklare: Mungbönor, sojabönor, kikärter och adulkbönor. Det ska absolut gå att grodda quinoa men har tyvärr inga tips. Många som groddar verkar föredra ekologiska produkter. Mitt förslag är att du går ut på nätet och söker upp bloggar och trådar som skriver om groddning, deler med sig av sina erfarenheter och ger bra tips.

Groddar och skott är en av få svenskodlade grönsaker som finns färska året om. Förutom att de är så nyttiga höjer de smaken, färgen och stilen på maten!

Lycka till!
Susanne

Läs mer om:  fiber, grodda, mineraler, skott, Vitaminer

Kommentarer

Inga kommentarer än.

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar