Annons
14 april 2011

Läsarfråga: Äter och tränar jag rätt?

Hej!
Efter ett tag av psykisk ohälsa när träningen minskade mycket har jag kommit igång igen. Förut var jag näst intill en träningsnarkoman, och nu tränar jag 14-16 pass i veckan, blandning av spinning, bodycombat och bodypump. Hur mycket behöver jag äta? Har ett par kilon jag vill gå ner efter min inaktivitet. Bör jag lägga till/byta ut vissa pass tex mot pilates och yoga? Jag vill ha en slank och fast kropp. På morgonen äter jag havregrynsgröt med bär/frukt och till lunch grönsakssoppa, som jag har gjort i ordning i förväg för att det ska gå snabbt eftersom jag dessutom pluggar mycket, men vad ska man äta till middag? Oftast blir det bara en frukt. Och hur många timmar borde jag sova? Vore tacksam för hjälp!
Mvh
Susanne

Svar:
Hej!
Skönt att Du kommit igång men dock alldeles för mycket enligt min mening. För mig låter det som om du kommit in i en negativ spiral och har behov av förändring till det bättre. Jag skulle tro att din kropp kämpar för att hålla dig uppe över ytan. Du måste äta mer, träna mindre, sova 6-8 timmar per dygn och ställa mindre krav på dig själv. Med den mängd träning du har idag skulle jag säga att du är träningsnarkoman.

Jag tror att Du skulle må bra av 1 dag med total vila eller köra en bodymindklass (yoga/meditation). Jag rekommenderar dig därefter köra 1 klass per dag varierad träning, men om det är svårt att minska så mycket på en gång så skulle jag rekommendera att hälften av passen du kör är yoga/meditation eller pilates. Eller ta en promenad och samtidigt få frisk luft.

När det gäller maten så är ditt val av frukost bra. Du behöver äta mer resten av dagen för att orka med studier och träning. Du behöver frukost, lunch, middag och 1-2 mellanmål. Se till att få i dig en lunch med samtliga energigivande näringsämnen; kolhydrater, fett och protein. Din lunch- och middagstallrik ska bestå av pasta/ris/potatis, kyckling/fisk/skaldjur/kött och grönsaker/rotfrukter. Ett tips för snabb matlagning är att du lagar iordning flera portioner som du fryser in och kan plocka fram vid behov. Det du äter till middag kan bli lunch dagen efter och så vidare.

Ett mellanmål kan vara antingen en frukt, eller ett glas yoghurt, eller 10 nötter, eller en rågsmörgås med pålägg. Storleken på mellanmål beror på hur mycket lunch eller middag du ätit.

Vi har ett behov av 6-8 timmars sömn och det verkar som att det är fördelaktigt om vi sover mellan kl.23.00 och 06.00. Dåligt med sömn har en negativ påverkan på viktnedgång vilket även stress har, därför kan yoga/meditation vara bra alternativ till din vanliga träning.

Jag hoppas mina tips kan hjälpa dig att komma in i en positiv cykel. En lagom mängd träning, bra mat och tillräckligt med sömn som gör att du mår bättre, blir piggare och får mer kraft. När förändringarna är gjorda kommer säkerligen även extrakilon att rasa av.

Lycka till och satsa på en vilodag!
Med vänliga hälsningar
Susanne

Kommentarer

Inga kommentarer än.

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar