Annons
29 augusti 2010

Läsarfråga: Är müslin för söt?

Hej!
Hur klassar man mysli i GI tabellen. Vi försöker äta så GI-riktig mat som möjligt men är lite fundersamma om myslin. Vi bygger vår mysli själv så att vi alltså skarvar på vanlig mysli med ett antal nötter och en halv handfull med torkade frukter av olika slag. Vi håller oss mätta rätt länge. Är det för mycket socker i torkade frukterna?
Tacksam för svar.
Mvh
Anneli

Svar:
Hej Anneli,
Jag tycker ni ska strunta i GI-tabell och gå efter hur ni mår och hur länge ni står er på müslin. Det är toppen att göra sin egen müsli eftersom man då vet exakt vad som finns i den. När det gäller den torkade frukten är det en koncentrerad energibomb med mycket vitaminer, mineraler och fibrer. Fibrer är toppen för magen. Sviskon, fikon och aprikoser innehåller extra mycket fibrer. Torkad frukt över lag innehåller mycket antioxidanter, kalium och järn. Det är inte ovanligt att det finns tillsatser som sulfit och liknande svavelföreningar i torkad frukt. De gör att frukten inte mörknar och håller också mögel och bakterier borta. Dessutom förekommer det ibland även konserveringsmedel eftersom man behåller mer vätska i frukten för att den ska vara mjuk utan blötläggning. Ibland kan man även se att socker och fett är tillsatt. Läs gärna innehållsdeklarationen för att se vad som finns där förutom frukten. Salt å kvarns frukter är osvavlade – dvs inte gasade med svaveldioxid – det gör att de är mörkare i färgen men man slipper svavlet.
Jag tycker ni ska fortsätta använda torkad frukt i er müsli. Det håller magen i trim och ger er en bra dos med vitaminer och mineraler .
Mvh Susanne Gustafsson, leg dietist

Kommentarer

  1. Eva Berghov,  29 augusti, 2010 18:05

    Ibland läser jag att man ska äta det feta o när jag läser må bra o deras recept ska jag ta bort allt det feta vad är rätt? Eva.

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar