Annons
13 juni 2011

Läsarfråga: Agavesirap och några frågor till

Hej!
Jag undrar om agavesirap kan användas i en basisk kost? Jag är 26 år och har sett början till celluliter. jag undviker att äta pasta, potatis och ris. Dessa ersätter jag med grönsaker, couscous, bulgur, matvete, frukt och baljväxter.

MEN jag är svag för sötsaker och dricker på tok för lite vatten.
Hur ska jag göra för att förbättra mig och är agavesirap ok för att ersätta vitt socker? Hur nyttigt är demerarasocker (rörsocker)?

Mvh/Denise

Hej Denise,
Tack för dina frågor. Nej, jag skulle nog säga att agavesirap inte hör till en basisk kost men är helt ok för att ersätta vitt socker. Den har ju en honungsliknade smak så den passar ju bra till tex desserter, på yoghurten och i smoothie. Rörsocker skulle jag vilja säga är i stort sett samma sak som vitt socker. Råsocker innehåller däremot lite mineraler men saknar betydelse ur näringssynpunkt. Färgen på råsocker beror på ursprung och ”renhet”. Det är ofta bra att försöka vänja sig av sötsaker genom att helt avstå ett tag och när man vant sig så är det lättare att avstå och lättare att bli nöjd med lite. Börja med att välj bort sötsaker under veckorna och unna dig något sött på helgen. Se till att du inte har något sött hemma under veckorna och skaffa dig impulskontroll. Om och när du är på väg att äta något sött så hejda dig själv och ställ dig frågan om du verkligen vill äta det söta eller om du kan välja att avstå?! Fundera en stund! Även regelbundna matvanor kan hjälpa vid sötsug.

Du behöver dricka mycket vatten, ca 1,5 liter per dag och mer om du tränar. Vatten är av flera skäl direkt eller indirekt nödvändig för alla metaboliska processer i kroppen, bla transport av näring till alla celler, transport av avfall från alla celler, förhindrar överhettning och mycket, mycket mer. Börja dagen med ett stort glas vatten (3 dl) och sedan tar du ytterligare 3 dl innan din lunch, 3 dl vid mellanmål, 3 dl innan middag och 2 dl till kvällen. Smaksätt med myntablad, apelsinklyftor, citron/lime, jordgubbar…

När det gäller celluliter så är träning det bästa! Rör så mycket du kan på dig, ät mycket frukt och grönt, drick mycket vatten och så kan det för vissa hjälpa att stimulera huden med skrubbning. Angående pasta, ris och potatis är det helt ok att äta i rätt mängd (ca 1 knuten näve) – välj gärna fullkornsprodukter.

Lycka till!

Bästa hälsningar
Susanne

Kommentarer

Inga kommentarer än.

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar