Annons
17 augusti 2010

Läsarfråga: Vill gå ner i vikt – känner desperation!

Hej!
Jag är en kvinna på 38 år som nyligen har gått ner 10 kg (gick ner 15 kg mha pulver men har gått upp 5 kg igen)

Min fråga till dig är hur man lär sig att leva med ett normalt förhållande till mat? Jag har alltid varit smal och vältränad tills jag fick mina barn (7,15,&17) men de senaste 10 åren har kilona smygit sig på.

 Numera försöker jag ständigt att gå ner i vikt och hoppar på olika dieter så fort jag ser dom bara för att lägga av ett par dagar senare..jag är så trött på att min vardag ständigt kretsar runt mat och min vikt.  Jag är dessutom rädd att mina döttrar 15 & 17 skall ärva mitt beteende.

Kan du ge mig förslag på hur jag kan gå ner de sista 10 kg (väger idag 76 kg och är 166 cm) vad jag kan göra, känner mig helt desperat….

 Skall tillägga att jag jobbar mycket och studerar också så jag har ingen tid att träna för tillfället.

 Mvh A

Svar:
Hej A,

Det är inte lätt att gå ner i vikt och förståeligt att du hoppar på ”modedieterna” när de dyker upp, för vi alla vill ju gärna ha snabba resultat. Pulverdieter kan vara en morot för vissa, just för att man går ner mycket på kort tid men det är ju stor risk att man går upp igen då man börjar äta vanlig mat igen. Det är sunt att du tänker på dina döttrar för det är viktigt att de får en bra relation till maten.

Försök att bana in döttrarna och dig att det är otroligt viktigt med frukost, sedan lunch och middag. När du placerar ut dina 2 mellanmål/kvällsmål = t.ex. 1 frukt eller 5-10 nötter  eller 1 dl keso med ½ frukt eller 1-2 ägg är upp till dig, dvs. att du tar det när du vet att du är sugen. Lunchen och middagen ska vara lagade varma måltider, 1 portion mat varav halva tallriken grönsaker/rotfrukter/råkost.  Jag rekommenderar dig att inte ta bort kolhydrater men ät lite mindre portioner och välj gärna fullkornsprodukter så som råris, bulgur, fullkornspasta, men också potatis. 1/4 kolhydrater och 1/4 eller mer av proteinet. Planera minst 1 vecka i taget vad du ska äta för lunch och middag under veckan så att det blir lättare att äta bra mat.

En bra bok för att bryta lite tankemönster är ”Hjärnkoll på vikten”.

Försök att röra på dig så mycket du kan, dvs. gå så snart du får möjlighet, ta trappor istället för hissen, parkera bilen längre bort så att du kan gå lite extra, gör benböj när du kan, sit-ups framför tv´n. Cykla eller gå till jobb, studier, affären osv. Även om du inte tycker att du har tid så fundera ändå på när du kan hitta tid för smygträning som ovan.

Lycka till! Se även andra frågor om viktnedgång för att få fler tips.

Mvh Susanne

MR900316961[1]

Kommentarer

Inga kommentarer än.

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar