Annons
17 februari 2011

Kan god choklad hålla blodtrycket nere och hjärtinfarkten borta?

Flavonoider är en grupp kemiska föreningar som bland annat är verksamma som antioxidanter. Flavanoler är
en undergrupp till flavonoider, och finns i olika frukter, bönor, te, vin och choklad. Experimentella studier och interventionsstudier tyder på att flavanolrik kakao och choklad kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdom genom gynnsamma effekter på olika riskfaktorer.

Kunaindianer är en befolkningsgrupp som lever på San Blas-öarna utanför Panama i Latinamerika. Det intressanta med dessa människors matkultur är att de äter mycket stora mängder kakao dagligen, ofta berikat med mycket salt. Kunaindianerna tillhör en av de grupper i världen som verkar vara skyddade mot högt blodtryck och njurfunktionsnedsättning. Förekomsten av hjärt-och kärlsjukdomar och diabetes hos dem är också lägre än hos andra motsvarande folkgrupper på fastlandet. Men skyddet försvinner när Kunaindianerna flyttar in till fastlandet och bosätter sig i Panama City. De har då inte tillgång till samma diet som ute på öarna. Detta stärker hypotesen att konsumtion av flavanolrik kakao kan vara orsaken till den låga förekomsten av högt blodtryck hos de kunaindianer som lever traditionellt på öarna. Kan det så småningom bli så att man går till doktorn och får en ordination på en dos choklad vid högt blodtryck och risk för hjärt- kärlsjukdom? Kanske men det återstår att se och fler studier krävs. Men fram till dess tänker iallafall jag njuta av mörk choklad.

Kommentarer

  1. uru,  21 februari, 2011 22:49

    denna fråga var till ”kost och näringsdelen”? då är det väl bättre att äta röda vindruvor som man brygger det röda vinet med? det ända onyttigt i dem är väl druvsockret vilket i sig ger dig en sockerkick… det är bättre en att äta mycket choklad. så om man vill vräka i sig choklad får man nog hitta en bättre ursäkt.

  2. Hjärt- och kärlsjukdom dödar flest svenskar | Måbra,  25 mars, 2011 10:31

    […] läkare: Så skyddar du ditt hjärta Ny forskning: För lite sömn är farligt för hjärtat Kan god choklad hålla blodtrycket nere och hjärtinfarkten borta? 10 sätt att sänka ditt blodtryck på naturlig väg […]

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar