Annons
17 maj 2010

Kan dina gener avslöja hur du bantar bäst?

DN skrev igår om nya forskningsrön från USA som visar att vi inte är stöpta i samma form.  Kopplingen mellan gener och övervikt är ett hett forskningsområde. Det har visserligen visat sig i studier att vi går ner i vikt olika på olika dieter så det är ju inget nytt. Men det blir ju genast mycket intressant om ett nytt gentest kan ge råd för hur an ska äta för att gå ner i vikt. Forskarna berättar att den som väljer rätt diet efter sin gentyp går ner mellan två och tre gånger mer i vikt än den som väljer ”fel” diet. Man lät 300 kvinnor följa en av fyra olka dieter under ett år: extrem respektive måttlig lågkolhydratkost, lågfettdiet eller en balanserad diet. De gick ner i snitt 4,6 kg. Sedan tittade man på 110 av dessa kvinnor som fick lämna DNA-test. Man kunde se att de kvinnor som matchat rätt diet med sina gener hade gått ner nästan 6 kg i vikt i snitt. De som ätit en kost som inte passade deras genkod hade i snitt bara gått ner två kilo.

Företaget har sett att 39 % av dem som gör testet bär på den genvariant som gör att de bör dra ner på fett för att minska i vikt och 45 % är känsliga för kolhydrater. Resten, 16 % bör vara försiktiga med både fett och kolhydrater.

Erik Ingelsson på Karolinska Insitutet tycker att det är spännande med genernas betydelse för ämnesomsättningen, och kartlägger själv gener som är kopplade till fetma. Han menar ändå att det är för tidigt att gå ut och sälja ett sånt här test till konsument för man vet för lite än. Idag känner man till mer än 100 gener som påverkar ämnesomsättningen så vi har fortfarande mycket forskning kvar att göra.

Det låter iallafall helt klart spännande och jag tror definitivt att vi inte är skapta i samma form. Jag mår bra när jag får äta kolhydrater det vet jag men dock inte för mycket.

Ut och njut av solen! Det ska jag göra!

Vid pennan
Susanne

Kommentarer

Inga kommentarer än.

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar