Annons
9 december 2009

Hur får jag bort babymagen?

Fråga:

Efter två graviditeter har jag nu 11 kilos övervikt – jag är 160 centimeter lång och väger 71 kilo. Mycket av fettet sitter på magen. Jag väger nästan allt jag äter och registrerar det i datorn. Det blir 1 700 – 2 100 kcal per dag. På en månad har jag gått ner 4 kilo, vilket jag är nöjd med. Nu undrar jag: Hur många kalorier bör jag äta? Jag ammar fortfarande min fyra månader gamla dotter helt. Jag går minst 10 000 steg varje dag, men annan träning hinner jag inte med. Just nu känns det som om vågen har stannat. Har du några tips på hur jag ska få fart på viktminskningen igen?

Svar:

Jag vet hur frustrerande det kan kännas när man efter en graviditet inte känner igen sin kropp. Trots detta bör du inte tänka på bantning när du ammar. Det är okej att gå ner lite – max ett par kilo i månaden – men mer än så bör du inte eftersträva att minska i vikt just nu. Ha fullt fokus på din baby i stället, så rasar kilona av bara farten!

Du bör satsa på att få i dig minst 2 100 kcal per dag under amningsperioden, gärna mer eftersom du rör mycket på dig. Om du äter för lite mat riskerar du att kroppen börjar gå på sparlåga och förbränner färre kalorier än normalt. Din bröstmjölk kan börja smaka illa om du får i dig för lite energi och då vill din baby inte ha bröstmjölken längre.

Ät gärna efter tallriksmodellen. Använd en tallrik som är ca 22–23 cm i diameter, lägg på 1/3 pasta/ris/potatis, 1/3 kyckling/kött/räkor/fisk och resten grönsaker/rotfrukter/råkost. Välj gärna tomatbaserade såser eller en klick kall yoghurtsås. Ät frukost, lunch, middag och 2 mellanmål. Mellanmålen kan vara fruktsallad med yoghurt, en fullkornssmörgås, omelett osv.

Angående träningen så satsa på core och övningar på balansboll så att du bygger upp din bäckenbottenmuskulatur. Sådan träning går ju bra att göra hemma.

Kommentarer

Inga kommentarer än.

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar