Annons
30 september 2010

Höstens höjdpunkter…

Jag är en sån där människa som spricker upp på våren och njuter för fullt av vårsolen och sommarens heta dagar. Jag blir lätt nedstämd av kylan och mörkret nu när hösten kommer med stormsteg men jag försöker se det positiva i det! Jag vänder på det och tänker: Nu äntligen kan jag tända mina fina ljus och mysa i soffan utan att tänka: jag borde gå ut och göra det och det… Och jag måste medge att det är otroligt vackert när solen skiner på en klarblå himmel och träden visar upp sina vackra färger!
Och det finns mer att glädjas åt nämligen skörden. Man kan verkligen passa på att njuta av höstens goda rotfrukter för nu fylls både torgstånd och grönsaksdiskar med nyskördade rotfrukter. Morötter, potatis, jordärtskockor, rödbetor, kålrötter, palsternacka och rotselleri är bara några exempel. Och den som har lite tunnt i plånboken så här efter sommaren kan också njuta av rotfrukterna för det är billig mat.

Förrutom billigt så innehåller rotfrukter mycket vitaminer, mineraler och kostfiber som gör att de är mycket nyttiga och bra för hälsan. Om du har svårt att få i dig tillräckligt med järn ska du äta svartrot och jordärtskocka för de innehåller mycket järn. Det kan behövas lite extra vitaminer och mineraler när höstens förkylningar kommer. Kostfibrerna gör att vi också håller oss mätta längre och ger tarmarna bra med motion.

Man kan göra mycket med rotfrukter. De är perfekta att råriva, ha till grönsaksdipp, koka, göra mos eller gratäng av, ugnsrosta, råsteka eller göra en härlig höstsoppa av. Till helgen ska jag frossa i torgstånden och ugnsrosta mina nyinköpta rotfrukter och till det blir det nog en laxbit.

Frossa du med i höstens rotfrukter, njut av solen, alla höstens färger och har du tur kanske du hittar lite svamp under skogspromenaden!
Hälsningar
Susanne

CB030237

Kommentarer

Inga kommentarer än.

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar